Julian Assange poate fi extrădat în SUA, a decis vineri o curte de apel din Londra, răsturnând astfel o decizie luată de judecători la începutul acestui an, relatează The Guardian.

Julian AssangeFoto: Captura YouTube

La începutul anului, o instanță a respins extrădarea cofondatorului Wikileaks pe motive de sănătate mentală, invocând riscul ca acesta să se sinucidă în închisoare, dacă este extrădat în SUA.

Decizia de vineri reprezintă o victorie pentru SUA și o lovitură pentru Assange care este acuzat de nu mai puțin de 18 infracțiuni de spionaj, deși apărătorii lui încă mai pot contesta hotărârea judecătorească a curții din Londra.

În aprilie 2019, Julian Assange a fost arestat după ce a petrecut cinci ani în ambasada Ecuadorului, unde ceruse azil politic în timp ce lupta pentru a evita extrădarea în Suedia pe baza unor acuzaţii de agresiune sexuală, de teamă că va fi trimis în SUA pentru audieri în legătură cu activităţile WikiLeaks.

El a fost condamnat la 12 luni de închisoare şi, pentru că i s-a refuzat eliberarea pe cauţiune, este reţinut în Belmarsh (Marea Britanie), în timp ce SUA au deschis un proces juridic de lungă durată.

Procurorii americani spuneau, în 2019, că l-au inculpat pe Julian Assange pentru conspirație cu scopul accesării unor documente guvernamentale clasificate și informații militare, a căror divulgare ar fi pus în pericol vieți omenești.

Potrivit acuzațiilor, Assange a fost implicat împreună cu Chelsea Manning într-o conspirație de piratare informatică pentru a sparge parola departamentului de apărare.

Spargerea parolei i-a permis lui Manning să se logheze la o rețea secretă de computere a guvernului sub un alt nume și să-și acopere urmele când a divulgat o serie de documente militare și diplomatice secrete către WikiLeaks.

Știre în curs de actualizare