Guvernul sârb și Rosatom, compania nucleară a Rusiei, au semnat un acord pentru construirea unui centru de cercetare în domeniul tehnologiilor nucleare și de creare a unei companii comune care să realizeze proiectul în Serbia, relatează Euractiv.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Înțelegerea încheiată joi a fost semnată înaintea unei vizite la Moscova a premierului sârb Ana Brnabic care va fi însoțită în capitala rusă de ministrul pentru inovație și tehnologie de la Belgrad, Nenad Popovic.

Printre alte întâlniri de rang înalt cei doi se vor întâlni cu Evgheni Pakermanov, președintele pentru operațiuni în străinătate al Rosatom.

Acordul încheiat între cele două țări prevede construirea unui Centru pentru Medicină Nucleară și a unor unități care să producă medicamente radiofarmaceutice în Serbia în următorii 3 ani.

„Complexul radiofarmaceutic și Centrul pentru Medicină Nucleară vor oferi asistență medicală de ultimă generație menite să rezolve problemele din lupta împotriva bolilor oncologice”, a declarat Alexei Likaciev, directorul general al Rosatom.

În vara acestui an Serbia a început de asemenea să producă vaccinul rusesc Sputnik V pe teritoriul său.

Citește și: