Un studiu amplu realizat de organizația Globsek din Bratislava, susținut de Departamentul de Stat al SUA, analizează punctele vulnerabile, supuse unei influențe străine, în opt țări din Europa Centrală și de Est: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia și Slovacia, scrie ediția de la Skopje „Nezavisen” (Independent), citată de Duma.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Serbia este cea mai vulnerabilă la influența rusă și chineză și primește 66 de puncte din 100. Al doilea stat este Ungaria cu 43 de puncte, iar al treilea e Bulgaria cu 36 de puncte. Urmează Muntenegru cu 33, Cehia cu 28, Slovacia cu 26, Republica Macedonia de Nord cu 25 și România cu 18 este cel mai puțin supusă unei influențe străine.

Macedonia de Nord este cea mai rezistentă la influență străină, dintre toate statele din Balcanii de Vest. Forțele pro-occidentale de acolo sunt cei mai mari factori de schimbare pozitivă și reformă. Cu toate acestea, societatea macedoneană se caracterizează prin polarizare în tabere politice antagonice și, prin urmare, rămâne vulnerabilă la influența externă.