Noul guvern german a subliniat joi că standardele legale privind respectarea drepturilor migranților trebuie respectate la granița Uniunii Europene cu Belarusul în contextul în care miniștrii de interne ai blocului comunitar se reunesc pentru a discuta măsuri de contracarare a atacului hibrid lansat de Minsk, relatează Reuters.

Cabinetul lui Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Miniștrii vor discuta o propunere a Comisiei Europene care ar permite Poloniei, Lituaniei și Letoniei - state care au o graniță comună cu Belarusul - să restricționeze drepturile migranților timp de 6 luni și să le ceară să solicite azil doar în locuri desemnate, printre alte măsuri.

Nancy Faeser, noul ministru german de interne, a catalogat comportamentul președintelui bielorus Alexandr Lukașenko drept „inuman” când a ajuns la Bruxelles pentru prima ei întâlnire cu omologii săi din UE.

„El profită de disperarea oamenilor pentru a epata pe plan intern”, a declarat aceasta, adăugând că drepturile fundamentale ale migranților trebuie respectate.

„Este important ca toate standardele legale să fie respectate la graniță, motiv pentru care aș saluta desfășurarea (agenției UE de apărare a frontierelor) Frontex acolo și este la fel de important ca organizațiile umanitare să aibă acces (la migranți) în permanență”, a subliniat aceasta.

Poziția Comisiei Europene

Mii de migranți sunt blocați la granița estică a Uniunii Europene ca parte a ceea ce Bruxelles-ul a catalogat drept un atac hibrid pe care i-l atribuie lui Lukașenko, acuzând Belarusul că a adus aceste persoane din Orientul Mijlociu cu promisiunea că vor putea intra în blocul comunitar.

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a argumentat în schimb că măsurile propuse de executivul UE respectă atât standardele blocului comunitar cât și drepturile fundamentale ale migranților, lăsându-le în același timp Poloniei și statelor baltice spațiu de manevră pentru a gestiona criza.

„Într-o situație de criză precum cea pe care o avem la granița cu Belarusul este important ca statele membre să poată face niște derogări”, le-a spus Johansson reporterilor.

„Dar este de asemenea important să respectăm tratatele și drepturile fundamentale. De la acestea nu este posibil să acordăm derogări”, a mai afirmat ea.

Citește și: