Premierul britanic Boris Johnson a anunțat miercuri o înăsprire a restricțiilor pentru a reduce răspândirea variantei Omicron a coronavirusului în Regatul Unit, inclusiv revenirea de luni la telemuncă și introducerea certificatului verde în anumite locuri, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

„Devine din ce în ce mai clar că Omicron se răspândește mult mai rapid decât varianta anterioară Delta”, cu 568 de cazuri identificate până acum în Marea Britanie și un număr real „cu siguranță mult mai mare”, a anunțat Johnson la o conferință de presă.

Prima persoană din lume care a fost vaccinată împotriva coronavirusului cu un vaccin anti-Covid autorizat, Margaret Keenan, i-a îndemnat miercuri pe oameni să se vaccineze, la exact un an după ce ea a primit vaccinul Pfizer, relatează Reuters.

Johnson i-a îndemnat pe oficiali să se asigure că vaccinarea cu doza „booster” va avea un succes similar, dată fiind apariția și răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

„Vaccinurile rămân prima și cea mai bună linie de apărare împotriva virusului”, a declarat el.

Marea Britanie a administrat în prezent aproape 120 de milioane de doze ale unor vaccinuri anti-Covid la o populație de 67 de milioane de locuitori, incluzând aici doza inițială, rapelul și supra-rapelul „booster”.

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de țări, iar numărul pacienților care au nevoie de spitalizare este posibil să crească pe măsură ce se răspândește, a declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Reuters.

OMS, în raportul său epidemiologic săptămânal, spune că sunt necesare mai multe date pentru a evalua gravitatea bolii cauzate de varianta Omicron și dacă mutațiile sale ar putea reduce protecția oferită de imunitatea oferită de vaccinuri.