Un număr de 20 de țări, printre care și România, au transmis o poziție comună privind chestiunea asasinatelor și disparițiilor de foști membri ai forțelor de securitate afgane, în ciuda amnistiei declarate de talibani.

Taliban in AfganistanFoto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Documentul este semnat de SUA, Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, UE, Finlanda, Franța, Germania, Japonia, Japonia, Noua Zeelandă, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Ucraina, potrivit Departamentului de Stat american.

Textul declarației:

”Suntem profund îngrijorați de rapoartele privind execuțiile sumare și disparițiile foștilor membri ai forțelor de securitate afgane, așa cum au fost documentate de Human Rights Watch și de alții.

Subliniem faptul că aceste acțiuni ce ar fi avut loc constituie abuzuri grave contra drepturilor omului și contravin amnistiei anunțate de talibani.

Solicităm talibanilor să aplice efectiv amnistia pentru foștii membri ai forțelor de securitate afgane și pentru foștii oficiali guvernamentali, pentru a se asigura că aceasta este respectată în întreaga țară și de către toți membrii lor.

Cazurile raportate trebuie să fie investigate cu promptitudine și în mod transparent, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere, iar aceste măsuri trebuie să fie făcute publice în mod clar ca un factor de descurajare imediată a altor crime și dispariții.

Vom continua să îi evaluăm pe talibani după acțiunile lor.”