Orice nouă „agresiune” a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns „serios”, a avertizat marţi la Riga şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, pe marginea unei reuniuni ministeriale a NATO.

Antony BlinkenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Orice escaladare din partea Rusiei ar fi de mare îngrijorare atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune ar avea consecinţe serioase”, a spus el într-o conferinţă de presă cu omologul său leton Edgars Rinkevics, conform France Presse și Agerpres.

Secretarul de stat nu a vrut să spună mai multe despre natura unei eventuale riposte, precizând că doreşte mai întâi „să consulte” aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO marţi şi miercuri în capitala Letoniei.

„Suntem foarte îngrijoraţi de mişcările pe care le vedem” din partea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, a reiterat el.

„Am văzut de mai multe ori strategia Rusiei”, ce constă din „a crea provocări” care să justifice acţiunile Moscovei, a estimat el.

De asemenea, Antony Blinken a avertizat încă o dată că Washingtonul lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană la noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzat că foloseşte migranţii în mod „cinic” ca „arme” pentru a-şi destabiliza vecinii europeni.

Pe aceeași temă: