Toate opţiunile sunt deschise în privinţa reacţiei la concentrarea "amplă şi neobişnuită" de trupe de către Rusia în apropiere de graniţa cu Ucraina, iar NATO va decide următorii paşi după consultările de săptămâna viitoare, a declarat vineri cel mai înalt diplomat american responsabil cu afacerile europene, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După cum puteţi observa, toate opţiunile sunt deschise. Există o gamă largă de opţiuni", a spus secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, într-o discuţie la telefon cu presa.

"Acum Alianţa Nord-Atlantică trebuie să decidă care sunt următorii paşi pe care vrea să îi facă", a mai declarat ea.

Afirmaţia vine înaintea unei vizite a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Letonia şi Suedia săptămâna viitoare pentru a participa la reuniunile NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Karen Donfried a precizat că subiectul concentrării "ample şi neobişnuite" de trupe de către Rusia va fi în fruntea agendei celor două reuniuni.

Oficiali americani, ai NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni în legătură cu ceea ce spun a fi mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropiere de graniţa cu Ucraina, sugerând că Moscova ar putea lansa un atac asupra vecinului său, acuzaţii respinse de Moscova.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, vor fi prezenţi la reuniunea miniştrilor OSCE, la sfârşitul săptămânii viitoare, la Stockholm, dar nu se ştie deocamdată dacă vor avea o întrevedere bilaterală. (Sursa: Agerpres)