Barbados a renunțat la regina Elisabeta a Marii Britanii ca șef de stat, devenind marți o nouă republică, cu primul său președinte, și rupând ultimele legături coloniale rămase după aproape 400 de ani de la sosirea primelor nave englezești pe această insulă din Caraibe, transmite Reuters.

Printul Charles si noul presedinte din Barbados, Sandra MasonFoto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

La miezul nopții, noua republică s-a născut în uralele a sute de oameni care se aflau pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. O salvă de 21 de tunuri a fost trasă în timp ce imnul național al Barbadosului a fost cântat într-o Piață a Eroilor plină de oameni.

Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a stat în picioare, sumbru, în timp ce steagul regal al reginei Elisabeta a fost coborât și a fost declarat noul Barbados, un pas care - speră republicanii - va genera propuneri similare în alte foste colonii britanice care o au pe regină ca suverană.

"Crearea acestei republici oferă un nou început", a declarat prințul Charles, a cărui mamă a transmis cele mai calde urări către Barbados.

"Din cele mai întunecate zile ale trecutului nostru și din atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne pătează pentru totdeauna istoria, oamenii acestei insule și-au croit drumul cu o tărie extraordinară", a adăugat moștenitorul tronului britanic.

Nașterea republicii, la 55 de ani de când Barbados și-a declarat independența, rupe aproape toate legăturile coloniale care au ținut mica insulă legată de Anglia de când o navă engleză a revendicat-o pentru regele James I în 1625.

Această țară din Caraibe va rămâne membră Commonwealth, a precizat luni premierul britanic Boris Johnson.

Barbados consideră că îndepărtarea Elisabetei a II-a, care este încă regină a altor 15 națiuni, printre care Regatul Unit, Australia, Canada și Jamaica, este o modalitate de a se rupe în sfârșit de negurile istoriei sale coloniale.

Rihanna, erou național în Republica Barbados

După un spectacol de dans și muzică barbadiană, completat de discursuri care celebrau sfârșitul colonialismului, Sandra Mason a depus jurământul în calitate de prim președinte al Barbados.

Cântăreața Rihanna, originară din Barbados, a participat, de asemenea, la ceremonie și a fost declarată erou național.

Premierul Mia Mottley a anunțat că tinerei de 33 de ani i se va conferi onoarea de Erou Național al Barbados în aplauzele publicului. Rihanna a fost chemată în fața mulțimii pentru a fi felicitată de Mottley.

"Fie ca tu să continui să strălucești ca un diamant și să aduci onoare națiunii tale prin operele tale, prin acțiunile tale", i-a spus Mottley Rihannei, făcând referire la single-ul "Diamonds" al cântăreței.