Regina Elisabeta a II-a va pierde o nouă bijuterie din coroana ei odată cu depunerea jurământului, luni seară, a primului președinte din istoria Barbados, micuța insulă din Caraibe devenind astfel o republică, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deja independentă de Regatul Unit din 1966, Barbados își va sărbători tranziția de la monarhie la regimul republican după aproximativ patru secole de supunere față de suveranul britanic.

Insula cunoscută pentru plajele paradisiace, romul său, și pentru că a fost locul de naștere al superstarului mondial Rihanna, va avea ca șef de stat o altă femeie, Sandra Mason, până atunci guvernatoare generală a țării, după alegerea ei în octombrie prin universal.

Intrarea sa oficială în funcție va avea loc la miezul nopții în capitala Bridgetown. Steagul Reginei va fi dat jos și președintele ales va fi investit în fața celui mai înalt magistrat al țării. Apoi va fi arborat steagul prezidențial.

Invitat cu această ocazie, prințul Charles, moștenitorul coroanei, se va alătura festivităților.

Barbados consideră înlăturarea Elisabetei a II-a, care este regina Barbadosului și a altor 15 regate, printre care Regatul Unit, Australia, Canada și Jamaica, ca un semn de încredere în forțele proprii și o modalitate de a scăpa, în sfârșit, de demonii istoriei sale coloniale.

"Acesta este finalul exploatării coloniale a minții și a corpului", a declarat profesorul Sir Hilary Beckles, un istoric din Barbados. El a spus că acesta este un moment istoric pentru Barbados, Caraibe și toate societățile postcoloniale.

De asemenea, ar putea fi semnalul premergător al unui val de foste colonii ce rup legăturile cu monarhia britanică, pe măsură ce se apropie sfârșitul domniei de aproape 70 de ani a Elisabetei.

Barbados va rămâne membru al organizației Commonwealth, așa cum a menționat prim-ministrul britanic Boris Johnson într-o declarație de luni.

„Vom rămâne prieteni și aliați convinși, bazându-ne pe afinitățile și conexiunile durabile dintre popoarele noastre și pe legătura specială a Commonwealth-ului”, a scris Johnson.

În Barbados, Prințul de Wales a fost prins într-o controversă care a izbucnit în weekend din cauza remarcilor pe care le-ar fi făcut în urmă cu câțiva ani despre culoarea pielii viitorilor copii ai cuplului format din fiul ei Harry și Meghan Markle.