Barbados, o fostă colonie britanică, va renunța săptămâna viitoare să o mai aibă pe Regina Elisabeta drept șef de stat, rupând astfel ultimele legături imperiale cu Marea Britanie, la aproape 400 de ani de la sosirea primei nave englezești pe insula din Caraibe, scrie Reuters.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Barbados consideră înlăturarea Elisabetei a II-a, care este regina Barbadosului și a altor 15 regate, printre care Regatul Unit, Australia, Canada și Jamaica, ca un semn de încredere în forțele proprii și o modalitate de a scăpa, în sfârșit, de demonii istoriei sale coloniale.

"Acesta este finalul exploatării coloniale a minții și a corpului", a declarat profesorul Sir Hilary Beckles, un istoric din Barbados. El a spus că acesta este un moment istoric pentru Barbados, Caraibe și toate societățile postcoloniale.

"Poporul acestei insule a luptat, nu numai pentru libertate și dreptate, ci și pentru a se sustrage tiraniei autorității imperiale și coloniale", a declarat Beckles, vicecancelar al Universității Indiilor de Vest.

Nașterea republicii, la 55 de ani de când Barbados și-a declarat independența, rupe în sfârșit aproape toate legăturile coloniale care au ținut mica insulă din Antilele Mici legată de Anglia din momentul în care o navă engleză a revendicat-o pentru regele James I în 1625.

De asemenea, ar putea fi semnalul premergător al unui val de foste colonii ce rup legăturile cu monarhia britanică, pe măsură ce se apropie sfârșitul domniei de aproape 70 de ani a Elisabetei.

Ceea ce se întâmplă în Barbados marchează prima dată când un teritoriu o înlătură pe regină din funcția de șef de stat în aproape 30 de ani.

Mauritius, o insulă din Oceanul Indian, s-a autoproclamat republică, dar a rămas în Commonwealth, o asociație formată în majoritate din foste colonii britanice, în care trăiesc 2,5 miliarde de oameni.

Palatul Buckingham a reacționat spunând că această problemă este de competența poporului din Barbados.