Noua variantă sud-africană a coronavirusului B.1.1.529, care are peste 30 de mutații, a fost confirmată vineri în Israel, fiind vorba despre o persoană care s-a întors în țară din Malawi. Alte două cazuri sunt investigate, relatează Jerusalem Post.

Test Covid-19Foto: frf.ro

Anunțul a fost făcut de ministerul sănătății. Premierul Naftali Bennett a avertizat că ar putea decreta stare de urgență din cauza noii variante de Covid-19. El s-a întâlnit vineri cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a evalua situația.

Pe lângă persoana confirmată, alte două persoane care s-au întors în țară sunt suspectate că s-ar fi infectat cu aceeași variantă B.1.1.529, însă rezultatele secvențierii nu sunt încă gata.

În toate cele trei cazuri este vorba despre persoane vaccinate, detaliile privind imunizarea lor fiind verificate.

Israelul a anunțat deja că suspendă zborurile spre statele din sudul Africii.

Varianta B.1.1.529 naște îngrijorare pentru că prezintă peste 30 de mutații în proteina spike, a explicat profesorul Nadav Davidovitch.

Davidovitch a mai spus că noua tulpină s-a răspândit extrem de rapid în zona Africii de Sud, mult mai repede decât varianta Delta. Din această cauză există îngrijorări că ar putea duce la forme mai severe de boală.

De menționat că înainte de apariția variantei B.1.1.529, numărul cazurilor de îmbolnăviri era în scădere în Africa de sud. La nivel global, majoritatea cazurilor de îmbolnăviri cu noua variantă au fost confirmate în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

Oficialii din domeniul sănătății din Africa de sud au precizat că noua variantă reprezintă acum 90% din noile cazuri de Covid în provincia Gauteng.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian.

Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”.

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile antiCovid să devină ineficiente, relatează Reuters.