Comisia Europeană a cerut miercuri Londrei să soluționeze disputa post-Brexit privind licențele de pescuit cu Franța până pe 10 decembrie, a anunțat unul dintre purtătorii de cuvânt al acesteia, citat de AFP.

Vase de pescuit, Canalul ManeciiFoto: Carolyn Clarke / Alamy / Alamy / Profimedia

„Comisarul Virginijus Sinkevicius (Mediu și Pescuit) a vorbit astăzi cu ministrul (britanic) George Eustice și a insistat ca litigiile privind licențele de pescuit să fie încheiate până la data de 10.12.2021”, indică purtătorul de cuvânt.

Pescarii francezi pregătesc o acțiune pentru următoarele zile pentru a protesta împotriva blocării dosarului licenței de pescuit post-Brexit, a anunțat o sursă locală, citată AFP.

Această acțiune, „la nivel național și coordonată de Comitetul Național pentru Pescuit”, nu este încă definită cu precizie, dar ar trebui să „vizeze mai degrabă exportul” către Regatul Unit, a explicat președintele Comitetului Regional pentru Pescuit des Hauts-de-France ( North), Olivier Leprêtre, în timpul unei conferințe de presă.

„Nu se pune problema încetinirii economiei franceze, vom afecta economia britanică”, a explicat el, subliniind de asemenea că nu a dorit să penalizeze pescarii britanici împiedicându-i să-și descarce produsele.