Pescarii francezi pregătesc o acțiune pentru următoarele zile pentru a protesta împotriva blocării dosarului licenței de pescuit post-Brexit, a anunțat o sursă locală, citată AFP.

Vase de pescuit, Canalul ManeciiFoto: Carolyn Clarke / Alamy / Alamy / Profimedia

Această acțiune, „la nivel național și coordonată de Comitetul Național pentru Pescuit”, nu este încă definită cu precizie, dar ar trebui să „vizeze mai degrabă exportul” către Regatul Unit, a explicat președintele Comitetului Regional pentru Pescuit des Hauts-de-France ( North), Olivier Leprêtre, în timpul unei conferințe de presă.

„Nu se pune problema încetinirii economiei franceze, vom afecta economia britanică”, a explicat el, subliniind de asemenea că nu a dorit să penalizeze pescarii britanici împiedicându-i să-și descarce produsele.

Opțiunea blocării comerțului cu Regatul Unit prin acțiuni în portul Calais și în jurul Eurotunelului fusese menționată de mai multe ori de pescari în legătură cu această dispută.

Scopul, potrivit lui Leprêtre, este de a „spune Comisiei Europene să-și asume responsabilitatea” și primului ministru britanic Boris Johnson „acum faceți tot ce este necesar pentru a vă asigura că acordul este respectat”.

„Nu cerem mai mult decât acordul, nu avem altă pretenție”, a spus o sursă sindicală, promițând „o adevărată lovitură de avertizare” împotriva unui Regat „nu foarte corect”.