Viceprim-ministrul Republicii Moldova Andrei Spînu a declarat marți că a găsit o soluție pentru achitarea datoriilor către gigantul rus al gazelor Gazprom, care a amenințat cu o zi înainte că va tăia livrările de gaze în termen de 48 de ore, relatează AFP.

Andrei Spinu, viceprim-ministru MoldovaFoto: Captura

„Guvernul își va îndeplini obligațiile” și va ajuta Moldovagaz, o companie ruso-moldovenească formată cu Gazprom, să „achite datoria restante”, a spus Spînu, adăugând că aceasta se ridică la peste 74 de milioane de dolari (65,8 milioane de euro).

Moldova, o țară săracă din fosta URSS care se aprovizionează în mod tradițional din Rusia, se află în chinurile unei grave crize energetice.

Datoria sa față de Gazprom a explodat în octombrie din cauza unei creșteri bruște a tarifelor decise de Moscova, acuzată de mai multe țări occidentale, aflate și ele în faza de penurie, că folosește gazul ca mijloc de presiune, ceea ce Kremlinul neagă.

Potrivit lui Spînu, în curând vor fi virate către Gazprom sume de bani publici. Parlamentul Republicii Moldova, tot potrivit domnului Spînu, va adopta joi un amendament la legea bugetului pentru a permite deblocarea acestor sume.

„Această decizie va fi adoptată în a doua lectură joi și banii vor fi transferați”, a spus Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Luni, gigantul rus al gazelor Gazprom a amenințat Moldova că va opri livrările de gaze în termen de 48 de ore pentru lipsa plății la timp.

La sfârșitul lunii octombrie, Chișinăul și gigantul rus prelungiseră contractul dintre ei cu cinci ani, după câteva săptămâni de negocieri dure.

Un purtător de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov, a declarat luni că Gazprom a fost de acord să semneze contractul cu condiția ca autoritățile moldovenești să-și plătească facturile integral și la timp.

Moldova, o țară de 2,6 milioane de locuitori, se aprovizionează de obicei cu gaze din Rusia prin regiunea separatistă pro-rusă Transnistria și Ucraina.

În octombrie, însă, Chișinăul a instituit starea de urgență energetică care i-a permis să achiziționeze gaze din Polonia, o premieră de la obținerea independenței în 1991.

Citește și:

Republica Moldova: Stare de urgență din cauză că sistemul de gaze a coborât la limita critică / Ce pretenții are Gazprom pentru prelungirea contractului