Joe Biden a asigurat luni că Jerome Powell, pe care tocmai l-a reconfirmat ca șef al Băncii centrale americane (Fed), este „persoana potrivită” pentru a sprijini redresarea economică a Statelor Unite, fără a lăsa inflația să crească, scrie AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

„Jay (Jerome) este persoana potrivită care să ne ghideze și să continue acest efort”, a spus președintele SUA într-un discurs, referindu-se la revenirea economiei și a locurilor de muncă, pusă la pământ anul trecut de pandemia de Covid-19.

El și-a ținut discursul de la Casa Albă, alături de Jerome Powell dar și de Lael Brainard, singurul guvernator democrat al instituției, care va deveni vicepreședinte.

Joe Biden a lăudat și „independența” șefului celei mai puternice bănci mondiale și faptul că sprijinul său vine din „întregul spectru politic”.

Jerome Powell a fost numit de fostul președinte republican Donald Trump și unii membri aleși ai taberei democrate au cerut o schimbare.

Președintele american a făcut așadar alegerea stabilității și a consensului, într-un moment în care Statele Unite se confruntă cu o creștere a inflației.

De asemenea, șansele sunt de partea lui în Senat, unde democrații au doar o majoritate foarte slabă, să-i valideze alegerea.

Joe Biden a asigurat totuși tabăra progresistă, considerând că, pe lângă îngrijorarea cu privire la ocuparea forței de muncă și inflație, Fed ar trebui să fie „lider” în luarea în considerare a schimbărilor climatice.

Aceasta este o cerere de lungă durată din partea unor democrați.

Jerome Powell, într-o scurtă intervenție, și-a detaliat foaia de parcurs astfel: „Vom folosi instrumentele noastre atât pentru a susține economia și puterea pieței muncii, cât și pentru a preveni apariția inflației ridicate”.

Misiunea sa promite a fi ultra-delicată deoarece, acționând împotriva creșterii prețurilor, Fed riscă să stopeze o redresare economică cu siguranță viguroasă, dar care nu și-a produs încă toate efectele pe frontul ocupării forței de muncă.