„Divergenţe importante” persistă între Londra şi Uniunea Europeană cu privire la punerea în aplicare a protocolului nord-irlandez prevăzut în acordul de Brexit, iar negocierile vor continua la Londra săptămâna viitoare, a declarat vineri secretarul de stat britanic David Frost.

David FrostFoto: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

„Nu am înregistrat încă progrese notabile” cu privire la controalele vamale şi fitosanitare pentru mărfurile livrate de Regatul Unit în provincia britanică, a declarat David Frost la finalul întrevederii sale la Bruxelles cu comisarul european pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă, Maros Sefcovic, relatează Agerpres.

Aceste controale sunt la originea dificultăţilor de aprovizionare în Irlanda de Nord, potrivit Londrei.

În această privinţă, Sefcovic i-a îndemnat pe britanici „să se apropie în mod clar” de oferta făcută de UE privind o relaxare a controalelor pentru o mare parte din aceste mărfuri care nu intră pe piaţa europeană.

Asupra unui alt subiect de dispută, livrarea de medicamente, „s-au înregistrat progrese”, însă ele nu au permis deocamdată să se ajungă la un acord, a precizat Frost într-un comunicat.

„Este vorba de o problemă crucială”, a apreciat la rândul său Sefcovic, îndemnând la „progrese în discuţii”, pentru a ajunge la o soluţie.

Frost a reiterat că Marea Britanie ar prefera să se ajungă la un consens, însă a adăugat că, în caz de nereuşită, Londra „va rămâne pregătită” să declanşeze articolul 16, care permite suspendarea unor dispoziţii din protocol.

Cu toate acestea, el a calificat drept „intensive şi constructive” discuţiile între cele două părţi după ultima întâlnire care a avut loc la Londra săptămâna trecută.

În timp ce britanicii vor să renegocieze în profunzime acest protocol, Sefcovic a avertizat vineri dimineaţă că protocolul nord-irlandez şi acordul de liber schimb între Londra şi UE sunt „legate în mod intrinsec”.

Acordul de comerţ încheiat la sfârşitul lui decembrie 2020, după divorţul între Marea Britanie şi UE, oferă unui fost stat membru un acces inedit, fără taxe vamale sau cote, la imensa piaţă europeană.

„Unul nu poate exista fără celălalt”, a adăugat Sefcovic în timpul unei intervenţii la „Dublin City University”, un răspuns implicit la ameninţările Londrei privind o suspendare parţială.

Protocolul, care are efect de la începutul anului, menţine provincia britanică în uniunea vamală şi piaţa unică europene, pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, care ar risca să fragilizeze acordul de pace din 1998.

Negocierile vor continua la Londra pe 26 noiembrie, pentru a şasea sesiune după oferta europeană de la mijlocul lui octombrie.