Secretarul de stat britanic David Frost a avertizat vineri la Bruxelles că divergenţe „importante” persistă între UE şi Londra pentru a găsi o soluţie privind Irlanda de Nord, agitând din nou ameninţarea cu suspendarea aplicării protocolului din acordul privind Brexitul aplicabil acestei provincii britanice.

David Frost si Michel BarnierFoto: Profimedia Images

„Sperăm să facem unele progrese. Dar, sincer, divergenţele între noi încă sunt importante”, a spus Frost înaintea unei noi întâlniri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, relatează AFP și Agerpres.

Oficialul britanic a evocat din nou o posibilă suspendare unilaterală de către Londra a protocolului nord-irlandez din acordul de Brexit, aşa cum permite un articol din acest acord în cazul unor „mari dificultăţi economice”.

Într-o declaraţie dată de un purtător de cuvânt al guvernului britanic după discuţia lui Frost cu Sefcovic, acesta a spus, potrivit Reuters, că întrevederea a condus doar la „progrese limitate” şi a apreciat că „propunerile UE nu soluţionează efectiv dificultăţile fundamentale cu privire la modul în care operează protocolul” (nord-irlandez), o nouă discuţie între Frost şi Sefcovic urmând să se desfăşoare la Londra săptămâna viitoare.

O suspendare a aplicării acestui protocol ar crea o nouă criză între Londra şi UE, cu riscul unei spirale a represaliilor comerciale. Conform unei surse europene, Bruxellesul ar putea astfel să suspende acordul comercial de liber schimb convenit cu Londra după ieşirea Marii Britanii din UE.

De când Marea Britanie a părăsit efectiv UE, pe 1 ianuarie, premierul Boris Johnson a amânat unilateral aplicarea unor dispoziţii din protocolul privind Irlanda de Nord inclus în acordul de Brexit negociat cu UE, iar guvernul de la Londra cere revizuirea acestui protocol, pe care-l consideră nesustenabil, solicitare respinsă de Bruxelles.

Conform protocolului, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda membră a UE, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Mai mult, potrivit Londrei apare astfel o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări.

O altă dispută în prezent între UE şi Londra priveşte licenţele de pescuit acordate în baza acordului privind Brexitul, subiect care tensionează relaţiile între Paris şi Londra. Un colaborator apropiat al preşedintelui francez Emmanuel Macron îi reproşează această situaţie şi conaţionalului său Michel Barnier, care a fost negociatorul şef al Comisiei Europene în dosarul Brexit.

„Cei care au negociat tratatul Brexit ne-au spus: Nu vă faceţi griji, totul este bine! ... Dar acum vedem în text imprecizii de care profită Regatul Unit”, a declarat pentru postul Franceinfo vineri Christophe Castaner, liderul grupului parlamentar al partidului prezidenţial francez „La République en Marche”, consemnează Politico.eu.

Întrebat dacă îl acuză pe Michel Barnier pentru aceste „imprecizii”, Castaner a răspuns: „Dacă Regatul Unit găseşte o portiţă în text, aceasta înseamnă că el nu a fost negociat în modul cel mai bun”.

Barnier, care candidează la primarele partidului de dreapta „Republicanii” pentru scrutinul prezidenţial de anul viitor, se bucură recent de o creştere în sondaje, devenind un potenţial rival serios pentru Macron.