Congresmenul Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, a stabilit un nou record pentru cel mai lung discurs ținut vreodată în legislativul de la Washington, vorbind timp de peste 8 ore de joi seara până vineri dimineața, relatează Insider.

Kevin McCarthyFoto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

McCarthy și-a început discursul la 20:38 joi, sperând să obstrucționeze tentativele democraților de a avansa cu adoptarea pachetului uriaș de cheltuieli sociale propus de președintele Joe Biden, și s-a oprit din vorbit la 05:11 vineri dimineața - 8 ore și 23 de minute mai târziu.

McCarthy a putut vorbi atât de mult folosindu-se de așa-numitul „minut magic”, o regulă care le permite liderilor celor două partide din Camera Reprezentanților să vorbească cât doresc.

Spre deosebire de Senat, camera inferioară a legislativului american nu permite obstrucționismul („filibuster”) pentru toți membrii săi.

McCarthy a depășit vineri dimineața recordul anterior stabilit de Nancy Pelosi care a vorbit timp de 8 ore și 7 minute în februarie 2018 când aceasta era lideră a minorității democrate.

Spre sfârșitul discursului său congresmenul republican a glumit că „aproape că mi s-a terminat minutul”, adăugând că „nu credeam nici eu că pot să o țin atât”, potrivit New York Times.

El a reușit să îi împiedice pe democrați să voteze joi asupra planului de cheltuieli în valoare de 1,75 trilioane de dolari propus de Biden.

Democrații au decis să amâne votul până vineri la ora 08:00 după ce McCarthy ocupase podiumul de peste 3 ore, lăsându-l pe acesta să își continue discursul fără prea mare rost.