În ciuda săptămânilor de negocieri, Congresul SUA a refuzat vineri să dezbată planul gigantic al lui Joe Biden în domeniul social și climatic, chiar dacă asta înseamnă să-l priveze pe președinte de o victorie de care are nevoie disperată, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Democrații speră totuși să salveze momentul, smulgând un vot pentru un proiect major de investiții în infrastructură. Programul social ar trebui supus verdictului aleșilor până la sfârșitul lunii noiembrie.

Camera Reprezentanților se întrunise dimineața cu un obiectiv clar: să valideze în sfârșit planurile lui Joe Biden, 3 trilioane de cheltuieli datorită cărora promite că va transforma America.

Inclusiv o componentă socială foarte mare, oferind în special grădinițe pentru toți, o îmbunătățire profundă a acoperirii sănătății și investiții semnificative pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - o redefinire profundă a statului bunăstării în Statele Unite.

Dar acest proiect face obiectul unor negocieri foarte dificile în cadrul Partidului Democrat, în special între aripa stângă și tabăra moderată, iar costul său total a fost deja redus la jumătate, la 1.750 miliarde de dolari.

Neînțelegeri între taberele din Partidul Democrat

Toată ziua, președintele democrat al Camerei Reprezentanților a încercat să-și pună în ordine trupele și să genereze entuziasm pentru planurile președintelui.

„Programul pe care îl propunem este inovator, istoric și acesta este ceea ce îl face o provocare”, a spus ea într-o scrisoare către democrați, parcă pentru a explica aceste certuri interne dintre aleșii partidului.

Însă negocierile de ultimă oră - aleșii moderati cerând stabilirea costurilor precise a acestor cheltuieli costisitoare - au ajuns să paralizeze procesul și i-au forțat pe liderii din Congres să amâne, încă o dată, desfășurarea votului.

Acum, votul este așteptat „înainte de sărbătoarea de Ziua Recunoștinței”, potrivit lui Nancy Pelosi, adică înainte de 25 noiembrie.

Slabă consolare pentru președintele Biden care și-a spus totuși „speranță” pentru un vot în Parlament în această seară cu privire la celălalt plan mare de investiții al său de 1,2 trilioane de dolari pentru a remedia problemele din infrastructura dărăpănată a țării, investiții în internet de mare viteză și în flota americană de mașini electrice.

Acest colosal proiect de investiții a fost deja aprobat în Senat la jumătatea lunii august, susținut de aleșii ambelor partide. Trecerea lui în Parlament ar marca o victorie (pe jumătate) pentru Joe Biden, care ar trebui doar să ratifice textul.

Președintele, care se confruntă cu o popularitate în scădere și slăbit de o înfrângere răsunătoare la alegerile locale din Virginia în această săptămână, are mare nevoie de acest succes.

Dar aripa progresistă a Partidului Democrat a avertizat în repetate rânduri că nu va susține acest text fără o garanție a trecerii componentei sociale și climatice a lui Joe Biden.