Parlamentul austriac a ridicat joi imunitatea parlamentară a fostului cancelar conservator Sebastian Kurz, care a demisionat în octombrie în urma unui scandal de corupție, transmite AFP.

Sebastian KurzFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, ales după o campanie electorală anti-imigrație în 2017, a demisionat din funcția de cancelar în octombrie, când a fost vizat de o anchetă anticorupție.

De atunci, el a fost protejat de urmărirea penală prin statutul său de lider al grupului parlamentar al partidului conservator ÖVP și de deputat.

Kurz, care respinge acuzațiile de corupție, declarase el însuși anterior că dorește să i se ridice imunitatea pentru ca ancheta să poată avansa. El declarase că vrea să lupte împotriva acuzațiilor, despre care spunea că sunt false, dar l-au costat funcția de cancelar.

Scandalul a izbucnit în octombrie, când mai multe locuri, inclusiv cancelaria și ministerul de finanțe, au fost percheziționate în cadrul unei anchete privind suspiciuni de deturnare de fonduri publice între 2016 și 2018 de către persoane apropiate dlui Kurz.

Scopul deturnării de fonduri a fost finanțarea și publicarea unor sondaje falsificate și a unor reportaje de presă care îl lăudau în publicațiile unui influent grup media austriac, Österreich. În schimb, acesta din urmă era recompensat cu publicarea de reclame profitabile, potrivit suspiciunilor procurorilor.

Kurz a fost cel mai tânăr șef de guvern din lume atunci când a fost ales la vârsta de 31 de ani. Coaliția pe care a format-o cu extrema dreaptă s-a prăbușit în 2019, când aliatul său a fost implicat într-un scandal de corupție. În urma unor noi alegeri, acesta și-a recâștigat poziția de cancelar în fruntea unei coaliții cu Verzii.

Referințe: