​Un prim zbor cu irakieni evacuați din Belarus este programat pentru joi, potrivit ambasadorului irakian de la Moscova citat de agenția de presă rusă RIA. Aceștia ar urma să fie repatriați, în contextul în care mii de migranțisunt în continuare blocați la frontiera dintre Belarus și UE.

Tensiuni la granita Polonia-Belarus (captura de ecran) Foto: Hotnews

Ambasada Irakului la Moscova s-a oferit încă de săptămâna trecută să ajute la evacuarea refugiaților din Belarus care forțează intrarea în Polonia, amintește Reuters.

Uniunea Europeană a acuzat regimul Lukașenko de declanșarea unui război hibrid, invocând faptul că Minskul a încurajat migranții ilegali din Orientul Mijlociu și Africa să vină și să forțeze intrarea în Polonia, Lituania și Letonia, state membre UE și NATO.

Tot săptămâna trecută, Turcia a anunțat că sistează vânzarea de bilete pentru cursele aeriene spre Minsk și a cerut companiei aeriene de stat bieloruse să interzică îmbarcarea cetățenilor din Irak, Siria și Yemen.

Compania, care are interdicție în spațiul aerian UE, a cedat presiunii, de teama unor noi sancțiuni din partea blocului comunitar.