Joe Biden și Xi Jinping au convenit să înceapă să ia în considerare discuții „strategice” pentru controlul armelor între cele două puteri nucleare, a declarat marți un înalt oficial de la Casa Albă, după un summit virtual între președinții SUA și China, potrivit AFP.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Potrivit consilierului său pentru securitate națională, Jake Sullivan, „Președintele Biden a vorbit cu președintele Xi despre necesitatea unei serii de discuții privind stabilitatea strategică”, termenul folosit în diplomație pentru a desemna în special probleme legate de armament.

„Cei doi lideri au convenit că vom lucra pentru a lua în considerare organizarea de discuții privind stabilitatea strategică”, a continuat el, într-un limbaj aparent prudent, la o conferință găzduită de think tank-ul Brookings Institution.

Consilierul apropiat al lui Biden a fost chestionat cu privire la creșterea armamentului chinez. Pentagonul a confirmat recent că Beijingul a efectuat un test de rachete hipersonice în august și a publicat un raport care indică faptul că programul nuclear al Chinei se accelerează mai repede decât se aștepta.

Dacă Statele Unite și Rusia au avut un dialog oficial privind stabilitatea strategică de la Războiul Rece, care a produs mai multe acorduri de dezarmare în trecut, nu este cazul Chinei. Fostul președinte american Donald Trump a cerut în mod repetat ca Beijingul să fie inclus în discuțiile dintre SUA și Rusia, fără niciun rezultat.

Succesorul său pare să favorizeze calea unor discuții bilaterale mai informale în această etapă.

"Nu este la fel cu ceea ce avem în contextul rusesc, cu un dialog formal privind stabilitatea strategică care este mult mai vechi și plin de istorie. Există mai puțină maturitate în acest domeniu în relația dintre Statele Unite și China", a spus Jake Sullivan. „Dar ambii lideri au vorbit despre aceste subiecte, iar acum depinde de noi să ne gândim la cel mai productiv mod de a le duce mai departe”, a adăugat el.

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au discutat despre practicile Chinei în Tibet, Hong Kong și Xinjiang, dar și alte subiecte disputate, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, după ce președintele american și omologul său chinez au avut o discuție virtuală de peste trei ore, transmite Reuters.

Cei doi șefi de stat au început luni un summit virtual mult aşteptat, liderul de la Casa Albă subliniind necesitatea unor garanţii pentru a se evita conflictul dintre cele două ţări, în timp ce liderul chinez a pledat pentru o comunicare mai bună, transmite AFP