Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au discutat despre practicile Chinei în Tibet, Hong Kong și Xinjiang, dar și alte subiecte disputate, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, după ce președintele american și omologul său chinez au avut o discuție virtuală de peste trei ore, transmite Reuters.

Discutie Joe Biden - Xi JinpingFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Yuanul a urcat la maximul ultimelor 5 luni, iar dolarul a rămas în zona maximelor ultimelor 16 luni față de euro, după summitul virtual dintre Biden și Xi.

"Președintele Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile Republicii Populare Chineze în Xinjiang, Tibet și Hong Kong, precum și la drepturile omului în general", a precizat Casa Albă.

De asemenea, el i-a spus lui Xi că SUA își menține angajamentul față de politica "O singură Chină" legată de Taiwan, a precizat Casa Albă, iar cei doi s-au angajat să colaboreze în probleme legate de energie și climă.

La rândul său, Xi i-a spus lui Biden că țara sa va trebui să ia "măsuri decisive" dacă forțele "pro-independență din Taiwan" vor depăși o "linie roșie", a precizat presa de stat chineză.

China revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său, iar Beijingul a promis să aducă insula sub control chinezesc, prin forță dacă este necesar.

Cei doi lideri au subliniat responsabilitatea lor față de lume de a evita un conflict.

"Mi se pare că responsabilitatea noastră, în calitate de lideri ai Chinei și ai Statelor Unite, este de a ne asigura că o competiție între țările noastre nu se îndreaptă spre conflict, fie că este intenționat sau nu", a declarat Biden la începutul discuțiilor.

"Doar o competiție simplă, directă", a adăugat liderul de la Casa Albă.