Mass-media iraniană a publicat luni o înregistrare video care arată un elicopter militar al Teheranului apropiindu-se la câțiva metri de USS Essex, o navă de asalt amfibiu a Marinei Statelor Unite ce se afla în Golful Oman, relatează Fox News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentagonul a acuzat Iranul de o conduită „periculoasă și lipsită de profesionalism” după ce elicopterul naval s-a apropiat la 23 de metri de Essex și a înconjurat nava de război de trei ori.

„Fără a intra în detalii, echipajul Essex a luat măsurile de protecție adecvate pe care le-a considerat necesare și a acționat în concordanță cu dreptul internațional”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

Incidentul a avut loc pe 11 noiembrie, Kirby notând că acesta nu a afectat în vreun fel operațiunile navei.

Institutul Naval al SUA a relatat că USS Essex se află acum în Golful Persic unde desfășoară exerciții comune cu HMS Queen Elizabeth, nava-fanion și singurul portavion al Marinei Regale a Marii Britanii.

„Când ai o altă forță armată, în cazul de față marina iraniană, care se comportă în felul ăsta, cu siguranță riști un fel de escaladare sau o greșeală de calcul din partea oricăreia dintre părți”, a mai declarat Kirby, citat de revista militară Stars and Stripes.

Citește și: