​Un avion de luptă rusesc Su-24 a zburat la altitudine joasă în apropiere de distrugătorul USS Donald Cook duminică în Marea Neagră, unde marina americană a trimis trei nave pentru exerciţii, relatează site-ul Stars and Stripes citat de Agerpres.

Su-24 trecand pe langa USS Donald CookFoto: Captura video

Un bombardier Su-24 a trecut razant pe lângă distrugătorul american, la o înălţime foarte mică, în timp ce se afla în apele internaţionale, a indicat Flota a 6-a a SUA într-un comunicat.

Marina SUA a explicat că operează în Marea Neagră pentru a le da încredere aliaţilor din regiune şi „a asigura securitatea şi stabilitatea” în zonă.

USS Donald Cook operează alături de distrugătorul USS Porter şi nava de alimentare USNS Laramie. Alimentarea pe mare este fundamentală pentru marină, iar a face aceasta în Marea Neagră reprezintă un „nou model operaţional în noul an”, a declarat comandantul de pe USS Donald Cook, Matt Curnen.

„A lua combustibil pe mare este mijlocul cel mai concret pentru noi de a susţine operaţiuni independente”, a adăugat el.

Un avion P-8A al forţelor navale americane participă de asemenea la exerciţiile actuale împreună cu cele trei nave, iar prezenţa maritimă americană în Marea Neagră poate însemna o atenţie sporită din partea forţelor ruse, care urmăresc de fiecare dată mişcările navelor US Navy atunci când intră în apele Mării Negre.

Marina americană nu a contestat deocamdată public survolul de duminică al avionului Su-24 în imediata apropiere a distrugătorului său, dar a postat pe contul său de Twitter o înregistrare video care surprinde zborul avionului rusesc.