Cancelaria premierului grec Kyriakos Mitsotakis a cerut serviciului național de informații al țării (EYP) să monitorizeze cetățenii care se opun măsurilor antipandemice și angajații sanitari care au ieșit să protesteze după ce au fost suspendați de la locurile de muncă fiindcă au refuzat să se vaccineze anti-Covid, relatează Euractiv.

Coronavirus GreciaFoto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Informația a fost dezvăluită de o investigație realizată de jurnaliștii revistei Efimerida ton Sintakton (Efsyn), mesaje interne obținute de aceștia sugerând că și angajați ai organizațiilor umanitare pro-imigrație, jurnaliști, avocați și activiști au fost vizați de măsurile de supraveghere.

Potrivit jurnaliștilor greci, guvernul lui Mitsotakis a cerut EYP să înregistreze toate deplasările persoanelor în cauză și ale asociaților lor, precum și „profilul ideologic” al acestora încă de la începutul anului 2000.

Rapoartele întocmite de agenții EYP includ nume, numere de telefon mobil care să fie puse sub supraveghere și date despre activitățile sociale 'instigatoare' ale persoanelor vizate.

Un raport intern din luna iulie a anului trecut notează că „vă informăm că în viitorul apropiat vor exista marșuri de protest împotriva măsurilor luate pentru a preveni răspândirea COVID-19 și împotriva vaccinării obligatorii în mai multe orașe din țară”.

„Având în vedere aceste lucruri, vă rugăm să trimiteți imediat biroului central orice informații pe care ați reușit să le colectați în zona de care răspundeți despre participanții (grupuri-indivizi) la aceste adunări (inclusiv informații personale precum numerele de telefon, conturile de pe platformele social media, statul, activități, profil ideologic”), mai cere acest document.

Activiștii pro-imigrație, de asemenea sub supraveghere

Jurnaliștii de la Efsyn au publicat de asemenea și răspunsurile trimise de filialele locale sediului central, acestea arătând că angajații serviciului s-au conformat cererii.

Documentele arată de asemenea că operațiunile au vizat și activiști pro-imigrație sau care au încercat să asigure respectarea drepturilor migranților.

Într-unul dintre cazuri EYP a cerut informații despre o femeie angajată în sectorul public deoarece ea „pare ca o campioană a drepturilor angajaților și migranților”.

Într-un alt caz serviciul a colectat informații despre un avocat care a apărat un migrant în instanță.

Guvernul lui Mitsotakis nu a făcut deocamdată comentarii asupra informațiilor.

Citește și: