Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că sunt aproape 100.000 de militari ruși în apropierea graniței Ucrainei și că țările occidentale au împărătășit informații cu privire la mișcări active ale trupelor rusești, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

”Sper că întreaga lume poate vedea acum clar cine vrea cu adevărat pace și cine concentrează aproape 100.000 de soldați la granița noastră”, a spus Zelenski într-un discurs înregistrat și postat pe site-ul său.

Mișcarea trupelor rusești din apropierea granițelor ucrainene au stârnit temeri cu privire la un posibil atac. Moscova a respins aceste sugestii ca fiind inflamatorii și s-a plâns de creșterea activității în regiune a alianței transatlantice NATO.

Pe 3 noiembrie, Ministerul Apărării ucrainean a stabilit numărul trupelor ruse de lângă granița cu Ucraina la 90.000.

Statele Unite ale Americii au tras un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană că Rusia ar putea cântări asupra unei potențiale invazii a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie.

În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape concentrarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor față de o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”.

Se crede că evaluările se bazează pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă guvernelor europene, ceea ce ar trebui să aibă loc înainte ca orice decizie să fie luată cu privire la un răspuns colectiv, au spus sursele.

Datele obținute de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experți recunosc că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei.

Citește și:

Putin: Declarațiile privind intențiile Rusiei de a ataca Ucraina sunt ”alarmiste” / Exercițiile NATO în Marea Neagră, o provocare serioasă