Președintele rus Vladimir Putin a susținut sâmbătă că declarațiile referitoare la intențiile Rusiei de a ataca Ucraina sunt ”alarmiste”. În același timp, el a susținut că exercițiile NATO din Marea Neagră reprezintă o ”provocare serioasă” la adresa Moscovei, relatează Reuters.

Vladimir Putin, in videoconferinta cu Xi JinpingFoto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

Exercițiile militare neplanificate efectuate de NATO în Marea Neagră reprezintă ”o provocare serioasă„ pentru Moscova, a transmis liderul rus, într-o declarație de presă publicată de Kremlin.

''Statele Unite şi aliaţii lor din NATO efectuează exerciţii neprevăzute în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi cu aviaţie, inclusiv aviaţie strategică. Este o provocare serioasă pentru noi", a declarat Putin.

El a susținut din nou că Rusia nu are nicio legătură cu criza migranților de la granița dintre aliatul său, Belarus, și Uniunea Europeană.

''Văd că toată lumea o ştie. Nu avem nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo", a declarat Putin pentru postul Vesti, într-un interviu difuzat sâmbătă, după ce mai multe voci occidentale l-au acuzat în această săptămână pe preşedintele rus că a pus la cale împreună cu Minskul trimiterea de migranţi la frontiera dintre Belarus și Polonia.

Într-un comentariu publicat pe site-ul președinției, Vladimir Putin mai susține că speră ca președintele bielorus Alexander Lukașenko și cancelarul Germaniei Angela Merkel să vorbească direct despre această criză, pentru că refugiații vor să ajungă în Germania.

Pe de altă parte, Putin i-ar fi cerut lui Lukaşenko să nu blocheze tranzitul de gaz rusesc către Europa pentru că asta ar afecta grav sectorul energetic al Europei şi ”nu ar ajuta la dezvoltarea relaţiilor noastre cu Belarusul".

Statele Unite ale Americii trag un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană că Rusia ar putea cântări asupra unei potențiale invazii a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie, scrie Bloomberg.

În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape concentrarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor față de o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”.

Știre în curs de actualizare