Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat să fie trimise alimente migranţilor blocaţi la frontiera ţării sale cu Polonia, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta, transmite Agerpres. Mii de migranţi sunt blocaţi într-o zonă neutră între Polonia şi Belarus, în condiţii meteo tot mai grele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Corturi cu alimente sunt acum amplasate pentru a ajuta migranţii. Alimentele sunt destinate tuturor migranţilor, însă Lukaşenko a cerut ca minorilor să li se acorde prioritate.

Potrivit unor relatări din Belarus, câteva zeci de persoane s-au adunat la postul de trecere spre Kuznica, în Polonia, care este blocat, şi au început să scandeze "Germania, Germania!", destinaţia-ţintă a multora dintre oamenii blocaţi la frontieră.

Cadavrul unui tânăr sirian a fost găsit în pădure, pe teritoriul polonez, aproape de granița cu Belarus, a anunțat sâmbătă poliția poloneză citată de Reuters. "Ieri, în pădure, aproape de graniță, în zona Wolka Terechowska, a fost găsit trupul uni tânăr sirian”, a anunțat poliția, pe twitter.

"Cercetările întreprinse la fața locului nu au dus la stabilirea exactă a cauzei decesului”, au mai transmis autoritățile poloneze.

Potrivit BBC, cel puțin 9 oameni au murit în aceste zile la frontieră din cauza frigului pe care trebuie să-l îndure refugiații.

Pe de altă parte, poliţiştii au semnalat o nouă tentativă nocturnă de forţare a frontierei de către "o sută de persoane", în aceeaşi regiune. "La vederea poliţiştilor şi soldaţilor, persoanele care se aflau de partea belarusă (a frontierei) au fugit în pădure", potrivit poliţiei.

Mii de migranţi, în majoritate originari din Africa şi Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă frontierele Belarusului în ultimele luni pentru a intra în Lituania, Polonia sau Letonia. Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a provocat intenţionat această mişcare migraţională în replică la sancţiunile economice pe care blocul comunitar le-a adoptat la adresa sa.