Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi va ancheta unul dintre cele mai mari proiecte de digitalizare, în valoare de peste 50 de milioane de euro, implementate în Slovacia, relatează Euractiv.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Veronika Remišová, ministrul slovac al investițiilor, dezvoltării regionale și digitalizării, a confirmat informația.

Unul dintre procurorii slovaci din cadrul EPPO a clarificat ulterior că Parchetul European a demarat investigația din cauza suspiciunilor de fraudă și alte infracțiuni.

Proiectul de digitalizare a fost lansat în timpul mandatului fostului premier Peter Pellegrini (2018-2020) sub supervizarea vicepremierului Richard Rasi care era responsabil de digitalizare și fondurile legate de Politica de coeziune la momentul respectiv.

Dacă EPPO va confirma frauda, Slovacia va fi probabil nevoită să returneze banii Uniunii Europene.

„Dacă va trebui să dăm înapoi acești bani, fiindcă a fost un proiect finanțat de UE, înseamnă că Richard Raši și Peter Pellegrini pur și simplu i-au jefuit pe cetățenii Slovaciei de 52 de milioane de euro”, a declarat actualul ministru al digitalizării.

Proiectul care a finanțat crearea Sistemului Național de Management al Incidentelor de Cibersecuritate a avut obiectivul de a crea unități speciale care să protejeze rețelele de informații ale Slovaciei de atacuri ale hackerilor sau de alte scurgeri ale unor date sensibile.

Statul slovac îl consideră în prezent una dintre componentele sale ale sistemului său de securitate.

La inițiativa lui Remišová, proiectul a fost de asemenea investigat de Curtea Supremă de Audit a Slovaciei (NKU) care a descoperit nereguli majore.

NKU a înaintat o plângere penală pe baza raportului, descoperind, printre altele, costuri supraevaluate în proiect.

Citește și: