​Cancelarul federal german Angela Merkel l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să „acţioneze” împotriva „instrumentalizării migranţilor de către regimul din Belarus”, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

Angela MerkelFoto: THOMAS FREY / AFP / Profimedia

În timpul unei convorbiri telefonice cu şeful statului rus, Angela Merkel, aflată la sfârşit de mandat, a calificat drept „inacceptabilă instrumentalizarea migranţilor” la frontiera dintre Polonia şi Belarus, unde sunt blocate mii de persoane, potrivit unui tweet al lui Seibert, relatează Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a sugerat cancelarului federal german că ar fi bine ca ţările membre ale Uniunii Europene să discute despre criza de la frontiera belaruso-poloneză direct cu Minskul, a anunţat la rândul său biroul de presă al Kremlinului, citat de Reuters.

La frontiera belarusă sunt blocaţi în prezent mii de migranţi care încearcă să intre în Polonia, pe o vreme foarte rece. De ambele părţi ale graniţei au fost desfăşurate trupe.

De câteva luni, statele europene acuză regimul de la Minsk că eliberează intenţionat, cu scopul de a destabiliza UE, vize de tranzit pentru migranţii proveniţi în majoritate din Orientul Mijlociu.

Oficiali de la Bruxelles afirmă că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko alimentează criza pentru a răspunde sancţiunilor impuse regimului său, după reprimarea mişcărilor de opoziţie declanşate în urma realegerii sale controversate din 2020. Premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a acuzat marţi pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, principalul aliat al lui Lukaşenko, de instigarea valului de migranţi.

Citește și: