Polonia a fost îngrijorată luni de o escaladare a lucrurilor la granița sa cu Belarus, unde mii de migranți sunt adunați forțând trecerea, Occidentul denunțând o tactică „inacceptabilă” a Balarusului, potrivit AFP.

Migranti la granita Belarus-Polonia (captura de ecran)Foto: Hotnews

„Forțele Ministerului de Interne și militarii au reușit să oprească prima încercare de trecere în masă a graniței”, a asigurat ministrul polonez al Apărării pe Twitter.

"Migranţii au înfiinţat o tabără în vecinătatea Kuznicai. Sunt păziţi în permanenţă de serviciile din Belarus", a adăugat el.

Poliția de frontieră poloneză a postat videoclipuri pe Twitter în care se înfățișează migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, care încearcă să treacă cu forța granița, în timp ce polițiștii polonezi în uniformă supravegheau violențele.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat reporterilor că un total de 3.000 până la 4.000 de migranți s-au adunat lângă graniță.

„Ne temem că va exista o escaladare a acestui tip de acțiuni la granița poloneză în viitorul apropiat, chiar de natură armată”, a adăugat Muller, acuzând din nou persoane „legate de serviciul secret din Belarus” că se află în spatele acestor încercări de a introduce ilegal migranți.

La Varșovia, o celulă guvernamentală de criză, în frunte cu premierul Mateusz Morawiecki și miniștrii de Interne și Apărare, s-a întâlnit la începutul după-amiezii. „Ne pregătim pentru toate scenariile”, a scris ministrul de Interne Mariusz Kaminski pe Twitter.