Viitorul este incert pentru fostul președinte american Donald Trump. Pe de o parte, un mare juriu a acuzat deja Organizația Trump de comiterea unei serii de infracțiuni și se zvonește că vor urma și mai multe incriminări. Pe de altă parte, magnatul imobiliar ar putea candida din nou la președinție în 2024, scrie revista Forbes.

Donald TrumpFoto: Cheriss May/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noua sa afacere, Trump Media and Technology Group, face planuri pentru ambele posibilități.

Într-un paragraf îngropat adânc într-un acord de fuziune de 86 de pagini publicat săptămâna trecută, Trump Media and Technology Group spune că poziția și deținerile fostului președinte vor fi structurate astfel încât să se mențină continuitatea în cadrul companiei în cazul în care ar avea loc un "eveniment perturbator material".

Documentul continuă să definească un "eveniment perturbator material" ca fiind unul din două lucruri: fie Trump (a) candidează pentru o funcție publică, fie (b) este condamnat personal pentru o infracțiune.

Natura exactă a structurii grupului rămâne neclară. Purtătorii de cuvânt ai fostului președinte nu au răspuns la întrebări pe această temă.

Un reprezentant al companiei de achiziții cu scop special, sau SPAC, care fuzionează cu afacerea lui Trump a refuzat să comenteze orice lucru legat de afacere: "Din păcate, în acest moment, nu acceptăm solicitări de presă pentru interviuri".

Trump: Președinte, director sau acționar majoritar?

Au existat însă unele aluzii la rolul lui Trump. Un comunicat de presă al companiei îl descrie ca fiind "președinte". Acordul de fuziune îl numește "directorul companiei". Un alt document se referă la un "acționar majoritar", fără a spune despre cine este vorba.

Într-un set de slide-uri publicat săptămâna trecută apare de fapt o singură persoană, Donald Trump, dar este însoțit de o ciudată prevedere pe ultima pagină.

"Vă rugăm să nu vă bazați pe niciun nume de angajat", scrie cu litere mici.

"Unii membri ai personalului pot fi sau nu într-o fază de consultanță care face obiectul unui acord contractual de angajare; nu există niciun fel de garanție că un astfel de acord de angajare va fi finalizat. Companiile sunt avertizate să nu se bazeze pe lista de personal și nici [Trump Media and Technology Group] nu dă garanții cu privire la lista de personal", se precizează în document.

Statutul lui Trump nu va rămâne un mister la nesfârșit.

Într-un document depus marți la Comisia pentru valori mobiliare și burse, vehiculul investițional care ajută afacerile lui Trump în vederea listării pe bursă a declarat că va depune un alt document în care va explica numele și interesele directorilor și directorilor din spatele Trump Media and Technology Group.

”Mă aștept ca în scurt timp să se afle la capătul greșit al unui proces”

Conducerea unei companii listate ar putea fi o provocare pentru fostul președinte, având în vedere toate regulile care o însoțesc.

Trump a condus anterior o astfel de afacere, Trump Hotels and Casino Resorts. Acționarii l-au dat în judecată după ce a folosit compania cotată la bursă pentru a cumpăra un cazinou pe care îl deținea personal la o evaluare suspect de mare.

Trump a luptat împotriva acuzațiilor timp de jumătate de deceniu, apoi a ajuns la o înțelegere în jurul anului 2002, fără a recunoaște că a comis vreo infracțiune.

Ca parte a înțelegerii, a acceptat un nou set de reguli privind guvernanța corporativă, inclusiv una care prevedea ca un comitet special să aprobe tranzacțiile care implică alte afaceri ale lui Trump.

"Dacă Trump este într-adevăr un reprezentant sau director al acestei companii, și nu doar un licențiator al propriului nume sau ceva de genul acesta, mă aștept ca în scurt timp să se afle la capătul greșit al unui proces de fraudă cu valori mobiliare", spune Michael Klausner, profesor de drept și afaceri la Stanford.

"Nu-mi pot imagina că este mai sincer în legătură cu afacerea sa decât în legătură cu orice altceva. Mai ales când vine vorba de dimensiuni - ale companiei, numărul de urmăritori pe platformă, mulțimile sau alte fapte legate de mărime - el pur și simplu inventează."

Referințe: