După o zi de impas, democrații au lăsat deoparte scindarea dintre progresiști și centriști pentru a adopta un pachet de 1.000 de miliarde de dolari pentru îmbunătățirea autostrăzilor, a internetului de bandă largă și a altor infrastructuri, trimițându-l președintelui Joe Biden pentru promulgare, transmite Reuters.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Votul de 228 la 206 de vineri seară este un triumf important pentru democrații lui Biden, care s-au certat luni de zile pe marginea ambițioaselor proiecte de lege privind cheltuielile care constituie cea mai mare parte a agendei sale interne.

Administrația lui Biden va supraveghea acum cea mai mare modernizare de drumuri, căi ferate și a alte infrastructuri de transport din America din această generație, Casa Albă promițând că va crea locuri de muncă și va stimula competitivitatea SUA.

Democrații mai au încă mult de lucru în ceea ce privește cel de-al doilea pilon al programului intern al lui Biden: o extindere amplă a rețelei de protecție socială și a programelor de combatere a schimbărilor climatice.

Cu un cost de 1.750 de miliarde de dolari, acest pachet ar fi cea mai mare extindere a rețelei de protecție socială a SUA din anii 1960 încoace, dar partidul a avut dificultăți în a se uni în spatele său.

Modernizare masivă a drumurilor, porturilor, cailor ferate și internetului

Proiectul de lege privind infrastructura a trecut cu sprijinul a 13 republicani, îndeplinind promisiunea lui Biden de a adopta o legislație bipartizană.

Expresia "săptămâna infrastructurii" devenise o poantă la Washington în timpul celor patru ani de mandat la Casa Albă ai predecesorului său Donald Trump, când planurile de a se concentra pe aceste investiții au fost deraiate în mod repetat de scandaluri.

"Generații de acum încolo, oamenii vor privi în urmă și vor ști că acesta este momentul în care America a câștigat competiția economică pentru secolul XXI", a declarat Biden într-un comunicat.

Proiectul de lege privind infrastructura, care a trecut de Senat în luna august cu 19 voturi republicane, ar finanța o modernizare masivă a drumurilor, podurilor, aeroporturilor, porturilor maritime și sistemelor feroviare din America, extinzând în același timp serviciile de internet în bandă largă.