Autoritățile turce au anunțat miercuri că au lansat proceduri judiciare împotriva a 30 de navigatori pe Internet care au publicat mesaje „mincinoase” şi „nefondate” despre starea sănătăţii președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Barrons și News.ro.

Recep Erdogan alaturi de Angela MerkelFoto: Oliver Weiken / AFP / Profimedia Images

„S-a constatat că hashtagul #mort a fost lansat pe reţeaua de socializare Twitter, despre preşedintele nostru”, a anunţat într-un comunicat Direcţia Generală a Securităţii.

„Cu hashtagul menţionat, 30 de persoane considerate ca postând conţinuturi de dezinformare (...) au fost identificate iar proceduri judiciare necesare au fost lansate împotriva lor”, anunţă direcţia.

Sănătatea preşedintelui Erdogan, în vârstă de 67 de ani şi care se află la putere de aproape 20 de ani, face cu regularitate obiectul unor speculaţii în Turcia.

Mai multe înregistrări video publicate în ultimii ani pe reţele de socializare îl prezintă pe preşedintele turc părând slăbit. Una îl prezintă coborând trepte cu difcultate.

Responsabilul preşedinţiei cu comunicarea, Fahrettin Altun, a publicat miercuri pe Twitter, ca răspuns la aceste mesaje, un videoclip de 12 secunde în care Erdogan apare mergând calm, un videoclip repostat de susţinători ai preşedintelui.

Erdogan a apărut ultima oară în public duminică, la summitul G20 de la Roma, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden.

El şi-a amânat participarea la Conferinţa ONU privind modificările climatice (COP26) de la Glasgow unde era aşteptat luni, invocând motive de „securitate”.

În 2011, Erdogan, la acea vreme premier, a fost operat la intestin, un lucru care alimentează speculaţii cu privire la starea sănătăţii acestuia. Unul dintre medicii săi a dezminţit ulterior că şeful statului turc ar fi bolnav de un cancer.

Pe același subiect: