Apărarea lui Julian Assange a insistat joi asupra riscului de sinucidere al fondatorului WikiLeaks în cazul extrădării către Statele Unite, în ciuda asigurărilor Washingtonului cu privire la soarta care i-ar fi rezervată atunci, potrivit AFP.

Julian AssangeFoto: Captura YouTube

Judecătorii de la Înalta Curte din Londra au fost chemați să spună dacă susțin sau resping refuzul de a-l extrăda pe australianul în vârstă de 50 de ani, care riscă 175 de ani de închisoare din SUA pentru eliberarea a sute de mii de documente clasificate. Decizia lor nu este așteptată decât peste câteva săptămâni.

„Ne-ați dat multe cereale de măcinat și ne vom lua timp”, a spus judecătorul Ian Burnett, responsabil cu dosarul împreună cu un alt magistrat superior, fără a da o dată, după două zile de audieri. Oricare ar fi, este foarte puțin probabil ca decizia să marcheze sfârșitul acestui impas legal pe termen lung.

Dacă Statele Unite vor reuși, decizia din ianuarie va fi anulată și justiția britanică va trebui din nou să decidă. Și cine o pierde, are opțiunea de a se adresa Curții Supreme din Marea Britanie. Joi, avocații fondatorului Wikileaks s-au concentrat asupra riscului de sinucidere al lui Julian Assange dacă ar fi extrădat în Statele Unite, risc care a explicat respingerea cererii de extrădare de către judecătorul Vanessa Baraitser în ianuarie.

Aceștia și-au amintit cu tărie asigurările de la Washington că Julian Assange nu va fi încarcerat în temuta închisoare ADX Florence din Colorado, supranumită „Alcatrazul Munților Stâncoși”, și unde cei închiși sunt ținuți într-o izolare aproape totală.

Acuzațiile aduse de SUA fondatorului WikiLeaks

Avocații guvernului american speră să obțină extrădarea bărbatului născut în Australia, acesta fiind cercetat pentru 18 de capete de acuzare în SUA, 17 dintre acestea fiind legate de spionaj.

Acuzațiile de spionaj aduse lui Assange au legătură cu publicarea de către WikiLeaks a mii de documente militare secrete legate de războaiele din Afganistan și Irak.

El se confruntă cu o posibilă condamnare la 175 de ani de închisoare dacă va fi judecat și găsit vinovat în SUA.

Stella Moris, partenera lui Assange și mama celor doi copii ai săi, duce o campanie vocală de susținere a fondatorului WikiLeaks.

Ea le-a spus reporterilor că l-a vizitat pe acesta în închisoare duminică și că a fost „șocată” de cât de mult a slăbit. „Arăta foarte rău”, a spus aceasta.

Moris, o fostă membră a echipei de avocați ai lui Assange, a făcut referire și la o investigație de presă recentă care a descoperit că în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump CIA făcuse planuri să îl răpească sau ucidă pe fondatorul WikiLeaks când acesta era încă în ambasada Ecuadorului.

„Este o informație bombă înainte de apel”, a spus Moris, adăugând că întrebarea care trebuie pusă este dacă „Marea Britanie poate extrăda cu adevărat o persoană într-o țară care plănuia să îl ucidă?”.