Spania a aprobat proiectul de a introduce controlul chiriilor prin creșterea taxelor pentru proprietarii care au mai multe locuințe vacante și reducerea acestora pentru proprietarii care scad chiriile, încercând astfel să ofere soluții de locuințe mai accesibile, relatează Reuters.

SpaniaFoto: Profimedia Images

Partidul Socialist, aflat la guvernare, a fost în conflict cu partenerii de coaliție Unidas Podemos de luni de zile cu privire la proiectul de lege, dar s-a ajuns la un acord luna trecută, ca parte a unei înțelegeri mai largi pentru adoptarea bugetului 2022.

Conform legii, guvernele regionale pot declara zone „cu cerere mare” atunci când o familie cheltuie în medie peste 30% din venitul net pe chirie sau rate ipotecare și facturi și atunci când prețurile locuințelor au crescut cu mai mult de 5% peste rata inflației.

O reducere generală a impozitului pe venit pentru proprietari va scădea la 50% de la 60%, dar va rămâne la același nivel pentru cei care și-au renovat sau îmbunătățit proprietățile în ultimii doi ani.

Pe de altă parte, va crește la 70% pentru proprietarii care pun proprietăți pe piață pentru prima dată și le închiriază persoanelor cu vârsta între 18-35 de ani sau care își pun proprietățile disponibile pentru locuințe sociale subvenționate de stat.

În zonele cu mare cerere, proprietarii care scad chiria cu cel puțin 5% față de contractul anterior se vor califica pentru o reducere de 90%.

În încercarea de a diminua numărul proprietăților goale, persoanele care dețin mai mult de patru case se vor confrunta cu impozite pe proprietate mai mari dacă una sau mai multe dintre casele lor rămân nelocuite în mod continuu timp de doi ani, cu excepția lucrărilor de renovare și a altor excepții.

Proiectul de lege vizează, de asemenea, lipsa locuințelor accesibile, definind „marii proprietari” ca pe orice entitate care deține 10 sau mai multe proprietăți, rezervând 30% din construcțiile noi pentru locuințe sociale - și oferind stimulente fiscale dezvoltatorilor care fac acest lucru.

Citește și: