O instanță din Germania a condamnat-o la 10 ani de închisoare pe o femeie germană care s-a alăturat Statului Islamic, „mireasa ISIS” fiind găsită vinovată că lăsat o sclavă yazidi în vârstă de doar 5 ani de zile să moară de sete afară în căldură, relatează Deutsche Welle.

Jennifer W. si-a ascuns fata la procesFoto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Hotărârea de luni a instanței din München reprezintă prima condamnare de oriunde din lume în legătură cu persecutarea comunității yazidi de către gruparea teroristă ISIS.

Justiția germană a găsit-o vinovată pe Jennifer W., în vârstă de 30 de ani, de „două crime împotriva umanității sub forma înrobirii” și de faptul că a ajutat la uciderea fetei prin lipsa de intervenție.

Femeia de 30 de ani și Taha A.-J., soțul său ce a luptat pentru ISIS, au cumpărat în 2015 o femeie și o copilă yazidi. Cele două au fost ținute ca sclave în gospodăria celor doi în perioada în care aceștia trăiau în Mosul, oraș ocupat de Statul Islamic la momentul respectiv.

„După ce fetița s-a îmbolnăvit și și-a udat salteaua, soțul acuzatei a legat-o cu lanțuri afară drept pedeapsă și a lăsat copilul să moară în chinuri îngrozitoare din cauza caniculei”, au afirmat procurorii germani în timpul procesului.

„Acuzata l-a lăsat pe soțul ei să facă acest lucru și nu a făcut nimic pentru a salva fetița”, au adăugat aceștia.

Cine este „mireasa ISIS” germană

Jennifer W., născută în orașul Lohne din Saxonia Inferioară, a fost crescută în religia protestantă dar s-a convertit la islam în 2013.

Ea s-a îndreptat către Irak prin Turcia și Siria în 2014 pentru a se alătura ISIS.

Ca membră a „poliției moravurilor” înființată de gruparea teroristă, femeia a patrulat prin parcurile din Fallujah și Mosul înarmată cu o pușcă de asalt, un pistol și cu o vestă de explozibili.

Procurorii afirmă că aceasta era însărcinată cu găsirea femeilor care nu se conformau cu regulile stricte de conduită ale grupării islamiste.

Jennifer W. a fost reținută în 2016 și deportată în Germania după ce a încercat să își reînnoiască actele de identitate la ambasada germană din Ankara.

Soțul lui Jennifer W. este de asemenea judecat de către o instanță din orașul Frankfurt. El a fost arestat în Grecia în mai 2019 și transferat în Germania în octombrie.

Procesul său este primul deschis împotriva unui militant ISIS în legătură cu genocidul comunității Yazidi.

Mama fetiței ucise a depus mărturie în ambele procese, relatând că a fost forțată de cei doi membri ai Statului Islamic să își privească copilul cum moare.

Citește și: