Alec Baldwin repeta o scenă care implica îndreptarea revolverul către obiectivul camerei când pistolul - despre care echipa spune că nu avea gloanțe adevărate - s-a descărcat subit și a ucis-o pe regizoarea de imagine Halyna Hutchins, potrivit declarațiilor oferite de regizorul filmului ”Rust”, Joel Souza, autorităților, relatează The New York Times.

Joel SouzaFoto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Regizorul filmului, Joel Souza, a descris cum a auzit ceea ce ”suna ca o lovitură de bici și apoi un pocnet puternic”.

Relatarea lui Souza a explicat de ce Baldwin îndreptase arma spre regizoarea de imagine, Halyna Hutchins. Dar nu a răspuns la întrebarea cum o armă care se presupunea că nu are gloanțe adevărate a ajuns să o omoare.

Regizorul, care a fost rănit în urmă descărcării armei, le-a spus anchetatorilor că a crezut că arma este sigură și că a fost descrisă ca „pistol rece” în anunțurile privind siguranța armelor de foc.

El a spus că pistoalele de pe platoul filmului erau de obicei verificate de armurierul filmului, Hannah Gutierrez-Reed, și apoi verificate din nou de Dave Halls, asistentul de regie, care le înmâna actorilor.

Pe platourile de filmare, ordinea celor care mânuiesc arma este de obicei una precisă, au spus mai mulți armurieri.

Dar actorilor le-au fost înmânate arme pe platoul de filmare atât de către Halls, cât și de către Gutierrez-Reed, potrivit unui producător al filmului ”Rust” care a cerut să rămână anonim din cauză că investigația este în curs.

Nimeni nu este sigur dacă arma a fost verificată din nou

Joi, după ce s-au făcut pregătirile pentru scena cu biserica în cadrul platoului de filmare, le-a spus Souza anchetatorilor, a fost o pauză de masă, iar echipa a fost dusă cu autobuzul în altă parte pentru a mânca. El a spus că s-au întors la platou după prânz, dar că „nu era sigur dacă arma a fost verificată din nou”.

Noile detalii, care au apărut atunci când Biroul șerifului din Santa Fe a publicat declarația folosită pentru a obținut un mandat de percheziție, au oferit cea mai completă relatare a incidentului care a dus la moardea regizoarei și care a avut loc joi după-amiază pe un platou de lângă Santa Fe.

Baldwin stătea într-o strană de biserică din lemn, repetând o scenă care presupunea scoaterea revolverului din toc și îndreptarea sa către obiectivul camerei, a spus domnul Souza, conform declarației. Souza a spus că stătea lângă Hutchins „vizionând unghiul camerei”.

Souza a văzut-o pe Hutchins apucându-se de abdomen în timp ce se dădea în spate poticnit. Apoi a observat că umărul său îi sângerează.

Detaliile, puse laolaltă de către detectivul Joel Cano într-o cerere pentru un mandat de percheziție pentru a confisca totul, de la cardurile de memorie ale camerei la fragmente osoase și armă, oferă o descriere îngrozitoare a decesului pe un platou de producție care a fost scena unei descărcări accidentale de armă și dispute de muncă între producători și membrii echipajului.

”La primul contact am observat o rănă vizibilă la umărul său drept”, a spus detectivul Cano în declarația sa, descriind modul în care l-a audiat pe Souza vineri după-amiază, după ce rana regizorului fusese tratată. Hutchins, care a suferit o plagă în zona pieptului, fusese deja declarată decedată joi la Spitalul Universitar din New Mexico în Albuquerque.

”Joel a declarat că nu ar trebui să fie gloanțe adevărate niciodată, în apropierea sau în jurul scenei”, a scris detectivul Cano în declarația sa.

Souza se confrunta cu întârzieri în ziua filmării, după ce aproximativ șase membri ai echipajului de filmare au renunțat din cauza întârzierii de plată și a condițiilor de siguranță, se arată în declarație.

Un alt echipaj fusese repede angajat, dar producția începuse târziu din cauza problemelor de muncă. Souza a spus că doar o cameră era disponibilă pentru înregistrare înainte de filmare.

Întrebat despre „comportamentul angajaților”, domnul Souza le-a spus anchetatorilor că „toată lumea se înțelegea bine” și că nu știa să fi existat altercații.

Declarația include, de asemenea, note dintr-un interviu cu Reid Russell, un cameraman care stătea lângă doamna Hutchins și domnul Souza când arma a fost descărcată.

Russell i-a spus detectivului că, după ce s-a întors la platou la prânz, a ieșit afară timp de aproximativ cinci minute; când s-a întors, conform declarației, domnul Baldwin, doamna Hutchins și domnul Souza pregăteau scena și erau deja „în posesia armei”. Domnul Russell a spus că nu este sigur dacă arma a fost inspectată pentru că a lipsit pentru acele cinci minute.

Potrivit declarației, Halls a luat revolverul dintr-o tavă gri, cu două niveluri, instalată de doamna Gutierrez-Reed. Domnul Halls i-a înmânat arma domnului Baldwin și a strigat „pistol rece”, care pe un platou de film se referă de obicei la o armă de foc fără gloanțe.

În timpul pregătirii scenei, echipajul a trebuit să repoziționeze camera pentru că era o umbră.

Russell i-a spus detectivului că Baldwin explica modul în care urma să tragă cu arma, scoțând-o din toc, când arma s-a descărcat.

Russell a spus că Baldwin a fost „foarte atent” cu arma de foc; în timpul unei scene anterioare, a spus Russell, domnul Baldwin a încercat să asigure siguranța pe platoul de filmare, asigurându-se că un copil nu se afla lângă el când trăgea cu pistolul. Întrebat despre modul în care membrii echipei de producție s-au comportat în timp ce se organiza scena, el a spus că „toată lumea părea să se înțeleagă”.

Domnul Souza, regizorul, i-a spus detectivului că, din cauza faptului că echipajul pregătea scena în momentul descărcărcării pistolului, incidentul nu fusese filmat.

După ce arma s-a descărcat, domnul Russell i-a spus detectivului că „își amintea că Joel avea sânge pe el, iar doamna Hutchins vorbea și spunea că nu-și simte picioarele”.

Citește și: