​Zebulon Simantov, ultimul membru al comunităţii evreieşti care nu plecase încă din Afganistan, a decis în cele din urmă să părăsească ţara de baştină după ani de zile în care a refuzat cu încăpăţânare să o facă, informează marţi dpa.

Zabulon Simantov este ultimul evreu ce traieste in AfganistanFoto: Oleksandr Rupeta-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Presa turcă a informat despre sosirea duminică, la Istanbul, a lui Zebulon Simantov, căruia autorităţile i-au acordat o viză de 90 de zile. De asemenea, ziarul Jerusalem Post a informat că sosirea sa în Israel este aşteptată în următoarele zile.

Simantov a ajuns să fie cunoscut drept ultimul reprezentant al micii comunităţi evreieşti din Afganistan.

Trăia singur în unica sinagogă din Kabul şi veghea asupra ei şi a memoriei diasporei evreieşti ce se estompa odată cu trecerea timpului într-o societate afgană complet musulmană.

În pofida faptului că a trăit în vremuri extrem de periculoase, Simantov şi-a jurat constant că nu va renunţa niciodată din proprie iniţiativă la postul său.

"Nu voi părăsi niciodată acest loc", a declarat el pentru dpa în 2008.

Nu este clar dacă un incident anume l-a determinat pe Simantov să părăsească Afganistanul, deşi revenirea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august ar putea fi inevitabil un factor care să-i fi influenţat decizia.

Fosta soţie a lui Zebulon a emigrat în Israel cu cele două fiice ale cuplului în anii '90, temându-se pentru siguranţa lor în Afganistan, a spus Simantov într-un interviu acordat la acea vreme.