​Poliția norvegiană a anunțat luni că bărbatul care a mărturisit comiterea atacului de săptămâna trecută în urma căruia 5 persoane și-au pierdut viața a ucis victimele cu un „obiect ascuțit” și nu cu un arc și săgeți, cum a fost anunțat anterior, relatează Barrons.

Espen Andersen BrathenFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

„La un moment dat el a aruncat sau a pierdut arcul și săgețile”, a declarat inspectorul Per Thomas Omholt în timpul unei conferințe de presă.

Acesta a afirmat că în timpul atacului de miercurea trecută suspectul „a ucis 5 persoane cu un obiect atât în spațiile publice, cât și la adresele private”.

Poliția norvegiană, care anterior declarase că suspectul Espen Andersen Brathen a fost înarmat cu un arc cu săgeți și alte două arme în momentul comiterii atacului, a refuzat să ofere mai multe informații despre celelalte două arme, afirmând că încă intervievează martori.

„Toate indiciile arată înspre alegerea la întâmplare a victimelor”, a mai declarat Omholt.

Potrivit poliției norvegiene, peste 10 persoane au fost de asemenea lovite de săgeți la începutul atacului însă niciuna nu a fost ucisă cu această armă.

Brathen, în vârstă de 37 de ani, a mărturisit comiterea atacului după ce a fost reținut de poliție.

„În ceea ce privește motivul, boala [mintală] rămâne principala ipoteză. În ceea ce privește convertirea la islam, această ipoteză a devenit mai puțin plauzibilă”, a adăugat Per Thomas Omholt, potrivit La Libre Belgique.

Plasat în arest preventiv într-o instituție medicală, suspectul nu mai poate fi audiat în prezent.

O evaluare psihiatrică este în desfășurare pentru a stabili dacă el poate fi judecat pentru faptele sale.

Sâmbătă, poliția a identificat cele cinci victime, patru femei și un bărbat: Andréa Meyer, în vârstă de 52 ani, Hanne Merethe Englund, 56 de ani, Liv Berit Borge, 75 de ani, Gunnar Erling Sauve, 75 de ani și Gun Marith Madsen, 78 de ani.