Perete de ciuperci, mașină de uscat roșii și imprimantă 3D producând un „calamar” pe bază de fasole. Ivan Berezoutski face un tur al „laboratorului” Twins Garden, cel mai premiat restaurant din Ghidul Michelin din Moscova, scrie AFP.

Gemenii BerezutskyFoto: youtube.com

Fratele său geamăn, Serghei, merge înainte și înapoi între cameră și bucătărie cu toată viteza.

Restaurantul lor tocmai a intrat într-o nouă dimensiune, devenind unul dintre cele două unități care au primit joi două stele în primul ghid Michelin pentru Moscova.

La aceasta se adaugă o „stea verde” acordată restaurantului pentru abordarea ecologică și premiul pentru cel mai bun serviciu. Pe scurt, Twins Garden este cel mai premiat și popular restaurant al orașului.

„Când ne-am întors (joi seară), toți clienții restaurantului s-au ridicat să ne aplaude, a fost foarte emoționant”, spun cei doi frați în vârstă de 35 de ani cu ochi albaștri pătrunzători și care își completează adesea propozițiile unul altuia.

Aceștia susțin că, în Armavir, orașul lor natal din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, „au experimentat gustul real al legumelor”, ingredientele lor preferate care se află în centrul bucătăriei lor.

"Amintiri din copilărie" ale gemenilor Bérézutski

„Sunt amintiri delicioase din copilărie” pe care cei doi frați vor să le împărtășească clienților lor.

Legumele lor provin aproape toate de la propria fermă, situată la câteva ore de Moscova, pentru a scurta circuitul de transport și a le păstra prospețimea.

Frații spun că au început prin a-și ajuta mama să gătească, începând cu „adjika”, un sos de roșii și condimente emblematic pentru țară și Caucaz.

Ivan, cel mai bun din școală, plecase la studii pentru a deveni inginer precum mama și bunicul său, în timp ce Serghei, un student sărac, avea o pasiune pentru gătit.

Inginerul ucenic își amintește „conversația decisivă” care i-a pecetluit soarta.

„Ne-am întâlnit acasă, Serghei mi-a spus că a studiat gătitul doar cu fete, în timp ce la mine în facultate erau doar băieți și ne-am antrenat la fabrică”, glumește Ivan.

Nu a „așteptat mult” înainte de a se alătura fratelui său în bucătărie.

Apoi au mers pe cont propriu să facă stagii, unul la Alinéa din Chicago, celălalt la El Bulli, în Catalonia, două restaurante de trei stele Michelin și pionieri ai bucătăriei moleculare.

De asemenea, îl consideră pe Ferran Adrià, bucătarul spaniol al El Bulli, ca „omul care a schimbat complet” bucătăria și a arătat că „nu stagnează”.

„Am vrut să înțelegem cum gândesc acești oameni grozavi, cum își fac restaurantele cele mai bune din lume”, povestesc Ivan și Serghei, ambii părinți (unul băiat, altul fată), în vârstă de șase ani.

Acasă însă nu prea gătesc. „Ceea ce preferăm să mâncăm este ceea ce ne gătesc soțiile”, spune Ivan.

"Responsabilitate și ingrediente simple"

Cele două stele ale acestora sunt o consacrare pentru bucătăria rusă după decenii de deșert culinar sovietic.

În ultimii ani - mai ales de când a intrat în vigoare embargoul asupra produselor europene proaspete în 2014 - bucătăria rusă și-a redobândit creativitatea, jonglând cu tehnici de ultimă generație și produse tradiționale, cum ar fi crustacee din Orientul Îndepărtat, pește arctic, caviar și pâine neagră borodinski. Fără a uita „legumele sărace” omniprezente pe mesele rusești: varză, cartofi, sfeclă.

Dacă frații spun că simt „o mare responsabilitate”, nu consideră că în bucătărie „naționalitatea nu contează”.

În orice caz, anunțul intrării Twin Gardens în Ghidul Michelin a avut ca efect o bombă.

„A fost o zi nebună”, a spus Vitali Filonov, responsabil cu serviciul.

Joi seara, site-ul restaurantului a căzut după ce a primit peste 380.000 de vizite.

"A fost remediat, dar nu mai acceptăm rezervări în acest moment. Există doar prea multe dintre ele, nu putem să le ocupăm fizic", spune Filonov.

Bucătarii sunt ocupați din nou în bucătărie.