Un interpret afgan care a participat la o misiune de salvare pentru Joe Biden, când elicopterul său a aterizat de urgență în Afganistan, în 2008, a reușit să fugă din țară după ce s-a ascuns de talibani timp de câteva săptămâni, a confirmat luni Departamentul Apărării, potrivit AFP.

John Kerry, Chuck Hagel si Joe Biden, in imaginea de dupa operatiunea de salvare din AfganistanFoto: Departamentul de Stat

”Aman Khalili a trecut granița cu Pakistanul împreună cu familia sa înainte de a fi evacuat cu avionul la Doha, Qatar, unde mii de civili afgani așteaptă să obțină o viză de imigrare în Statele Unite”, potrivit Departamentului.

Potrivit Wall Street Journal, interpretul, soția și cei cinci copii au fost ajutați de voluntari americani-afgani și veterani americani.

Staționat la baza aeriană Bagram, acesta a făcut parte dintr-o unitate care a venit în ajutorul a trei senatori, Joe Biden, John Kerry și Chuck Hagel, care vizitaseră Afganistanul în februarie 2008.

Prinși într-o furtună de zăpadă, elicopterul lor a trebuit să aterizeze de urgență într-o vale la aproximativ treizeci de kilometri de bază.

Odată ce cei trei aleși au fost în siguranță, interpretul a fost de gardă timp de treizeci de ore în jurul aeronavei în timp ce se aștepta o fereastră meteo favorabilă să decoleze din nou.

După ce talibanii s-au întors la putere la mijlocul lunii august, familia ajunsese la aeroportul din Kabul când Statele Unite au organizat un mare transport aerian pentru evacuarea cetățenilor americani și a afganilor care colaboraseră cu autoritățile americane. Dar soldații au refuzat să-i lase familia să intre în incinta securizată.

El ceruse ajutor președintelui Joe Biden într-o scrisoare publicată pe 31 august de Wall Street Journal.

"Bună ziua domnule președinte: salvați-mă pe mine și familia mea. Nu mă uitați aici", a implorat el, susținând că se teme pentru viața lui.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a asigurat că Statele Unite vor interveni. „Vă mulțumim că ați luptat cu noi în ultimii 20 de ani”, a spus ea. - Te vom trimite departe.

La sfârșitul transportului aerian, care a evacuat peste 120.000 de persoane, Aman Khalili și familia sa s-au ascuns într-un loc sigur din Kabul. După ce au încercat să prindă un avion în nordul Afganistanului, ei au făcut contrabandă peste granița pakistaneză pe 5 octombrie, potrivit Wall Street Journal.

Cotidianul precizează că Departamentul de Stat a lansat o procedură de urgență pentru ca familia să obțină o viză specială de imigrare pentru a se stabili în Statele Unite.