Interpreții afgani care au lucrat pentru Olanda au primit scrisori de la talibani prin care îi îndeamnă să se prezinte la tribunal și le amenință familiile, a transmis vineri televiziunea publică olandeză NOS, citată de AFP.

Talibanii patruleaza prin KabulFoto: AFP / Profimedia Images

Interpretii se ascund, dar membrii familiei lor ar putea fi trași la răspundere pentru acțiunile lor dacă nu se prezintă în instanță și „pedepsiți sever pentru a preda o lecție altor trădători”, potrivit uneia dintre scrisori, arătată de NOS.

Televiziunea a adăugat că destinatarul scrisorii, care a lucrat pentru misiunea Europol în Afganistan, este suspectat că a lucrat ca interpret pentru străini și a primit „banii lor dezonorați și interziși”.

"Ne vom răzbuna. Dacă nu reușim să te prindem, o vom rezolva cu rudele tale", a spus o altă scrisoare, acuzând interpretul că este responsabil pentru moartea luptătorilor talibani.

Totul indică faptul că scrisorile care purtau ștampile oficiale au fost într-adevăr trimise de talibani, a spus NOS, adăugând că este aproape imposibil de verificat cu talibanii.

Radiodifuzorul a spus că este în contact cu aproximativ zece interpreți și oameni care au lucrat pentru Olanda și a spus că situația lor devine din ce în ce mai gravă.

Talibanii îi chemaseră în iunie pe interpreții afgani ai forțelor internaționale să „se pocăiască”, dar să rămână în Afganistan după plecarea trupelor occidentale, asigurând că acești afgani „nu vor risca niciun pericol”.

Imediat după preluarea puterii, talibanii au declarat o amnistie generală pentru toți oficialii guvernamentali și militari afgani.

Dar, în ciuda promisiunii insurgenților de a nu se răzbuna pe adversarii lor, un raport confidențial al ONU susține că îi urmăresc pe cei care au lucrat cu forțe străine.