Primarul Budapestei Gergely Karacsony a ieşit vineri din cursa pentru desemnarea candidatului opoziţiei în alegerile de anul viitor, afirmând că îl va susţine pe conservatorul Peter Marki-Zay în tentativa de a-l învinge pe premierul Viktor Orban.

Gergely KaracsonyFoto: Attila Trenka / Profimedia Images

Decizia ar putea slăbi şansele Klarei Dobrev, candidata Coaliţiei Democrate de stânga, care săptămâna trecută a câştiga prima rundă a scrutinului preliminar în urma căruia va fi ales liderul opoziţiei unite pentru alegerile din primăvară, relatează Reuters și Agerpres.

Karacsony a ieşit pe locul al doilea în primul tur al alegerilor primare, înaintea lui Marki-Zay, primar al oraşului Hodmezovasarhely, din sudul Ungariei. Dobrev a obţinut 34,8% din voturi, Karacsony - 27,3%, iar Marki-Zay puţin peste 20%.

„Cred că Peter Marki-Zay poate uni opoziţia”, a declarat Karacsony, adăugând că Marki-Zay cunoaşte problemele din mediul rural.

Partidul lui Orban, Fidesz, aflat la guvernare este în mod tradiţional puternic în oraşe mai mici şi în sate, notează Reuters.

În alegerile parlamentare de anul viitor Orban se va confrunta pentru prima dată de când a venit la putere în 2010 cu un front unit al partidelor de opoziţie, care îi va include pe socialişti, liberali şi fosta formaţiune de extremă dreapta, acum de centru-dreapta, Jobbik.

Sondajele de opinie arată că partidul naţionalist Fidesz al lui Orban şi coaliţia de opoziţie se află umăr la umăr, ceea ce anunţă cele mai strânse alegeri din peste un deceniu.

Al doilea tur al alegerilor primare ale opoziţiei va avea loc între 10 şi 16 octombrie, au anunţat duminică organizatorii.