Cetăţenii ungari au început sâmbătă să voteze în cadrul unor alegeri inedite pentru departajarea candidaţilor opoziţiei, care fac front comun în încercarea de a-l învinge pe şeful guvernului actual, Viktor Orban, la legislativele din aprilie 2021, dar votul a fost suspendat din cauza unei pene atribuite de organizatori unui atac informatic, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Încurajate de alegerile locale promiţătoare din 2019 şi de sondaje favorabile, şase partide, de orientare liberală, ecologistă, socialistă sau naţionalistă, au decis să se alieze.

Ceea ce le uneşte, în pofida clivajelor ideologice, este obiectivul de a-l înlătura de la putere pe premierul suveranist Viktor Orban, pe care îl acuză de derivă autoritară şi corupţie.

Alegerile primare au debutat la ora locală 08.00 (06.00 GMT) atât online, cât şi în standuri instalate în locuri publice, în parcuri sau centre comerciale, dar operaţiunile de vot au fost suspendate din cauza unei pene a sistemului informatic, pe care organizatorii au atribuit-o unui atac cibernetic. Votul va fi reluat de-abia luni.

'Pe lângă masele de alegători care doresc o schimbare, şi altcineva este interesat de alegerile primare: conexiuni masive de origine necunoscută au lovit sistemul informatic al alegerilor primare', a transmis într-un comunicat comisia electorală a primarelor opoziţiei.

Votul urmează să se deruleze până la 26 septembrie, apoi, dacă va fi necesar, va avea loc un al doilea tur între 4 şi 10 octombrie pentru departajarea primilor trei pretendenţi la postul de prim-ministru din cei cinci candidaţi aflaţi în cursă.

Peter Jakab (41 de ani), liderul Jobbik, un partid cu trecut de extremă dreapta, Gergely Karacsony (46 de ani), primarul liberal şi ecologist al Budapestei, şi eurodeputata socialistă Klara Dobrev (49 de ani) sunt cotaţi favoriţi.