Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că îşi va "pregăti" apărarea în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), care anchetează sângerosul război antidrog purtat de guvernul său, notează AFP și Agerpres. "Îmi voi pregăti apărarea în faţa CPI", a spus Rodrigo Duterte într-un discurs preînregistrat difuzat luni seară, primul său comentariu public legat de ancheta CPI.

Rodrigo DuterteFoto: Profimedia Images

Judecătorii Curţii Penale Internaţionale au autorizat în septembrie o anchetă asupra războiului guvernului filipinez împotriva drogurilor, marcat de mii de crime comise de forţele de ordine, putând constitui, în opinia judecătorilor, crime împotriva umanităţii.

"Respectaţi faptele, deoarece există documente. Nu vă ameninţ, pur şi simplu nu mă înşelaţi cu privire la dovezi", a declarat Rodrigo Duterte în discursul său, difuzat la două zile după ce şi-a anunţat retragerea din viaţa politică după alegerile prezidenţiale.

Şeful statului filipinez a afirmat în repetate rânduri că CPI - însărcinată să judece crimele de război şi împotriva umanităţii - nu are nicio autoritate şi că nu va coopera în ceea ce a numit o anchetă "ilegală".

Filipine s-a retras din CPI în 2019, dar instanţa cu sediul la Haga dă asigurări că instanţa rămâne competentă pentru crimele comise în timp ce ţara era încă membră.

Rodrigo Duterte a fost ales în 2016 după o campanie scandaloasă pe teme de siguranţă, promiţând eradicarea traficului de droguri prin împuşcarea a zeci de mii de delincvenţi, provocând indignarea comunităţii internaţionale.