Aproximativ 200 de soldați vor fi detașați de luni în Marea Britanie pentru a livra combustibil către stațiile de benzină care au rămas goale din cauza lipsei de șoferi de camioane care să distribuie și a cumpărăturilor efectuate în panică, a declarat guvernul vineri, relatează AFP.

Benzinarie din Marea BritanieFoto: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

"Aproape 200 de soldați, inclusiv 100 de șoferi, vor fi detașați de luni pentru a oferi sprijin temporar ca parte a acțiunii guvernului de a reduce presiunea asupra benzinăriilor și de a răspunde lipsei șoferilor de camioane", a spus guvernul.

Militarii își vor finaliza pregătirea în weekend și vor începe livrările luni.

Guvernul a mai spus că va autoriza imediat până la 300 de șoferi străini de camioane-cisternă să lucreze în Marea Britanie până la sfârșitul lunii martie 2022, ca parte a acordării a mii de vize de muncă temporare destinate ameliorării lanțurilor de aprovizionare.

”În timp ce situația se stabilizează, Forțele noastre Armate sunt acolo pentru a umple orice gol critic și pentru a ajuta țara sprijinind industria prin livrarea de combustibi”, a spus ministrul Apărării Ben Wallace, potrivit Reuters.

Peste 2.000 de benzinării britanice erau goale joi.

Cabinetul lui Boris Johnson a respins acuzațiile potrivit cărora deficitul de șoferi de camion este cauzat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că probleme similare au fost înregistrate și în alte țări după ce măsurile de carantină impuse din cauza pandemiei ar fi împiedicat mii de șoferi să își ia carnetul de conducere.

Asociația Benzinarilor Particulari din Marea Britanie a raportat joi că în jur de 27% din pompe sunt goale și alte 21% mai au un singur tip de carburant.

„Se termină mai rapid decât de obicei din cauza cererii fără precedent”, a declarat directorul executiv al asociației, Gordon Balmer, relatând că încă există incidente de agresare verbală și fizică a angajaților benzinăriilor.

Un deficit de aproximativ 100.000 de şoferi de camion a provocat haos de-a lungul lanţurilor de aprovizionare din Marea Britanie, existând pericolul apariţiei unor rafturi goale şi majorării preţurilor de Crăciun.

Întrebat dacă poate garanta că nu vor fi probleme înaintea perioadei aglomerate de cumpărături de sfârşit de an, Kwarteng a spus: „Nu garantez nimic. Tot ceea ce spun este că eu cred că situaţia se stabilizează”, a precizat oficialul britanic.