Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare de o instanță din Paris în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, relatează Reuters.

Nicolas SarkozyFoto: Lionel Urman / Sipa Press / Profimedia Images

Însă este puțin probabil ca Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, să ajungă la închisoare deocamdată. Este așteptat ca avocații săi să facă recurs la decizie, o mutare care o va suspenda.

În plus, judecătorul a decis că fostul președinte francez își va putea executa sentința la domiciliu cu o brățară de monitorizare electronică.

Acesta este al doilea dosar în care a fost condamnat Sarkozy, fost președinte al Franței între 2007 și 2012 și un personaj influent în rândul cercurilor conservatoare din Franța, în pofida problemelor sale de natură penală.

Procurorii francezi au acuzat partidul conservator al lui Sarkozy că a cheltuit în campania electorală din 2012 aproape dublu decât plafonul de 22,5 milioane de euro permis de legea electorală din Franța.

Banii s-ar fi dus în mare parte pe mitinguri electorale fastuoase, o firmă de relații publice fiind apoi angajată să ascundă costul real al acestora.

Sarkozy a respins acuzațiile, afirmând că nu a avut niciun rol în aspectele logistice ale campaniei de realegere a sa sau în modul în care banii au fost cheltuiți.

„Mă puteți vedea intrând într-o ședință pentru a discuta costul unor steaguri? Aveam prea multe de făcut”, a declarat acesta în fața judecătorilor în luna iunie.

Însă instanța a stabilit că Sarkozy a fost înștiințat de faptul că cheltuielile campaniei depășesc limita legală și că nu a luat nicio măsură în acest sens.

Judecătorii au stabilit de asemenea că fostul președinte poate fi tras la răspundere chiar dacă nu a aprobat personal fiecare decizie de cheltuială.

În luna martie Sarkozy a fost găsit vinovat într-un alt dosar în care a fost acuzat de trafic de influență și că a încercat să mituiască un judecător.

Fostul președinte a respins acuzațiile aduse și în procesul respectiv în urma căruia a fost condamnat la trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

Sarkozy nu a petrecut însă vreo zi în spatele gratiilor întrucât avocații săi au atacat în apel decizia.